Да играем и учим в „Местенцето“

На две преки от метростанция „Люлин“ в симпатична нова сграда, в един малък и уютен апартамент се открива огромен и изпълнен с творчество и игри свят, наречен „Местенцето“ (и във фейсбук). Основатели са специалният педагог Станимира Христова и логопедът Красимира Първанова.

Отварят „Местенцето“, за да може всяко дете да се чувства спокойно, подкрепено и уверено, да разгърне пълния си потенциал, да открие таланта си и да се увери, че ученето може да е приятно, забавно и желано занимание! Тук всички деца са специални, не заради своите дефицити и диагнози, а защото са уникални, различни и неповторими…

Вратата се отваря и 7 усмихнати дечица ме посрещат  седнали в кръг. Това е сутрешната група. Работят с упражнения за развитие на моториката и дишането. Има свободно пространство за изявата на всяко дете, всички се изчакват търпеливо, подкрепят се. Учат се да спазват правилата, да са толерантни към останалите, да си помагат един на друг, да усещат и опознават за себе си. Редуват се свободни игри и интересни предизвикателства, които стимулират развитието на децата.

В „Местенцето“ всеки ден е различен- децата играят като художници, еколози, готвачи, музиканти. Играта и ученето се преливат и те не усещат разликата. Днес четат части от приказка и се опитват да я подредят в логичен ред. Тук-там се чуват гласчета, които казват, че не обичат да четат, но и Красимира, и Стамимира търпеливо и с много любов търсят начини да ги мотивират да опитат и да почувства успеха. Скоро всички са потънали в задачата, четат и подреждат. А накрая дори стават автори на приказката и гордо представят своите версии пред останалите. Приказка има и в края на деня, в която всяко дете има принос- редуват се и изречение по изречение се изтъкава чудна приказка с неочакван край. Не е забравена и обратната връзка – всички споделяг как са се чувствали, какво им е харесало, защото тук гласът на децата се чува и уважава.

Мира, Краси, каква е философията на работата Ви в Местенцето?

Ние вярваме, че всяко дете може да напредва и да учи, когато се чувства спокойно, щастливо и подкрепено. За нас е изключително важно този процес да е ненасилствен и да е съобразен с интересите, темпа, нуждите и потенциала на детето. То да се забавлява и играейки да придобива нови знания и умения, да се чувства по-уверено и самостоятелно, по-можещо и по-искащо. Ние вярваме, че всяко едно дете може да постигне успех и да бъде щастливо, когато някой го обича, подкрепя и работи с него целенасочено и с много любов.

Какво искате да постигнете за всяко едно от децата? Каква е мечтата Ви? Как искате да ги видите един ден?

Мечтаем децата, които идват при нас да станат добри хора, да не се страхуват да грешат, да могат да правят информиран избор, да поставят смело цели пред себе си и да ги следват. Посещенията в „Местенцето“ за всяко дете са с различна цел, обсъдена с родителите. Някои деца идват, за да се научат да играят с другите и да развият социалните си умения, други – за да се справят с агресията, трети – за да преодолеят обучителните си затруднения и т.н. Подкрепяйки децата да постигат индивидуалните си цели, ние не спираме да работим и за качества като емпатия, умения за активно слушане, говорене пред публика, за учене от грешките. Смело си мечтаем за техните бъдещи успехи, които те сами ще поискат и последват, защото всички деца, с които се срещаме са прекрасни и уникални … и много, много креативни, забавни и талантливи.

Какви деца приемате в Местенцето?

Вратите на Местенцето са отворени за всички специални, различни или „проблемни“ деца. Децата, които не се чувстват добре сред връстниците си, трудно се справят с учебния материал или просто имат нужда от подкрепа. Освен за деца, нашите врати и сърца са отворени и за всички родители и педагози.

За деца на каква възраст са предназначени занятията в Местенцето?

Най-малкото дете, което идва при нас е на 4 години., а най-голямото – на 18 .

Вече попаднали при Вас, Вие не делите децата на специални, трудни и т.н. и се стремите да създавате приобщаваща среда. И все пак каква подкрепа може да получат? В какви направления работите?

Всичко е съобразено с интересите, особеностите и потребностите на децата. Предлагаме ежедневни и почасови занимания, индивидуални и групови сесии с психолог, логопед и специален педагог, консултации и тренинги за родители и педагози. Идват и доброволци с различни професии, които разказват, вдъхновяват и играят с децата.

Вие работите и с деца, които по една или друга причина са се чувствали като аутсайдери в училище, а тук при Вас уверено развиват качества и умения. Каква е тайната съставка на приобщаващата среда, която Вие се стремите да изградите, за да се чувства прието едно дете?

Няма тайни съставки, а само – ясни правила, предложени, обсъдени и приети от децата; последствия и поощрения, отново разписани от децата; много любов и личен пример; време и търпение. Децата отразяват нашето поведение и го пресъздават подсилено и неприкрито. Затова е изключително важно всички ние, които имаме шанса да общуваме с деца да осъзнаем силата на посланията, които им изпращаме. Ако искаме утре нашите деца да са по-разбиращи и по-приемащи, то днес ние трябва да станем такива. Нашите собствени нагласи са първата възможност за децата да почнат да приемат различията, като естествена част от живота.

Кое е онова, което помага на децата да се оттласнат от сложените им сега етикети и да разгърнат възможностите си като пълноценни личности?

За нас е важно децата да видят и да усетят успеха; да почувстват, че усилията им дават резултат; напредъкът им да стане „осезаем“ и да могат да покажат успехите си пред всички – приятелите, родителите, специалистите. За да се случи всичко това средата трябва да е едновременно подкрепяща и стимулираща, без рамки и сравнения.

Какъв е процесът по приемане на едно дете?

За нас е изключително важно при първата среща, детето да ни усети и само да поиска да дойде отново, т.е. приемаме деца, които идват с желание и усмивка. Вярваме в детската сензитивност, но вярваме силно и в родителската любов и отговорност. Затова, след като детето се запознае и поиграе малко с нас, идва ред и на изслушване на родителските очаквания. Подхождаме към децата и родителите – искрено и с разбиране, обсъждаме заедно срокове, методи за работа, решаваме как е най-подходящо да се работи с детето, необходими ли са други специалисти, реалистични ли са очакваниятa, постижими и амбициозни ли са целите и т.н.

Какви преживявания (занимания) се стремите да осигурите на децата?

Интересни и полезни, обогатяващи и развиващи, практични и креативни.

Как децата говорят за Местенцето?

Попитахме част от децата, защото и на нас ни беше любопитно. Ето и част от отговорите:

„В Местенцето е много хубаво.“
„Обичам Краси и Мира. Те са нежни учителки.“
„Тук е много забавно.“
„Има хубава музика и чудесни игри.“
„В Местенцето е много интересно, защото направихме проект за резерват на костенурки и има едни много хубави бонбони.“
„В Местенцето научих за костенурките, Титаник, за Леденика, за змиите.“
„Правим много интересни неща – театър, приказки с кукли за пръсти, приказки за езика, истории без думи.“
„Харесвам Местенцето, защото имам приятели.“

Ще ни подарите ли игра?

Разбира се, макар и да ни е много трудно да изберем само една! Играта си няма има (или поне ние не знаем да има), развива способността на играчите да дават и разбират инструкции, подпомага разбирането и правилното използване на предлози, с нея могат да се учат цветове, букви, цифри, геометрични фигури и всичко, което имате желание децата да затвърдят като знание. Необходими са ни бял лист, моливи/флумастери и минимум двама участници.

Първи започва родителят или учителят, като рисува на листа произволна фигура/буква/цифра и дава инструкция на следващия участник. Напр.: „Нарисувай под/до/над/вляво/вдясно моето жълто кръгче, зелен квадрат.“ Детето рисува и е негов ред да даде инструкции: „Нарисувай в моя зелен квадрат, син триъгълник“.

Играта свършва, когато и както участниците решат. В Местенцето, децата правят картини от използваните геометрични фигури, оприличават използваните букви на предмети, а цифрите – на животни, а след това – закачаме листа от играта и картините на нашия простор. В тази игра всички са победители и вариациите ѝ са толкова много, колкото е голямо въображението на играчите!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации