Eла танцувай с нас в „Латин форс денс студио“!

Eла танцувай с нас в „Латин форс денс студио“!

Очаква ме клас по латино танци за деца в „Латин форс денс студио“. Държа адреса – ул. „Цар Самуил“ 50 в самия център на столицата. Знам, че ми предстои нещо много вълнуващо. Звъня на вратата и ме посреща очарователната усмивка на Диляна, инструкторката на детската група. Наричат я на галено кака Диди. Хващам края на индивидуален урок с 4 годишна принцеса, която усвоява сложни стъпки и движения под умелото ръководство на Диляна. „Минималната възраст, за да се запишат на танци е 5 години, но ако и по-малките имат желание, търсим решение“, обяснява ми тя. Започват да се събират  децата от групата за спортни и латино танци или казано другояче петгодишните.

Диляна Попова е активен състезател и треньор по спортни танци от 14 години. Участва в редица български и международни състезания, както и в най-престижния турнир в света – Blackpool в Англия. Развива уменията си, посещавайки множество семинари и обучавайки се при едни от най-висококвалифицираните треньори в областта на спортните танци от Дания и Словения. Любовта към танците я кара с голямо желание вече повече от 10 години да предава знанията си на малки и големи.

Танците започват. Малките красавици са застанали пред огледалото с изправени изящни стойки. Първо разгряват, припомнят си основните стъпки и движения и преповтарят особеностите на ритъма на музиката. Диляна определено има подход към децата. Обяснява всичко с много запомнящи се метафори: децата упражняват стъпките с въображаеми балони или си представят, че играят с пясък, виждат ритъма като вкусни ябълки, а докато танцуват търсят опорни тухлички, които намигайки им подсказват как да изпълнят стъпките. Уютната зала се пълни с настроение и с много гъдел за въображението.

Работи се сериозно. Диляна изисква, но в същото време е изключително подкрепяща. Мотивира децата да се опознават и да си помагат едно на друго. Те са спокойни, не се страхуват да бъркат и с много усмивка и настроение опитват и упражняват стъпките, докато се почувстват комфортно да ги изпълняват свободно. Неусетно първоначално несъвършените движения се изчистват и стават все по-красиви, децата стават все по-уверени и скоро виждате завършен танц по двойки. А малките дами се изпълват със самочувствие, колко много са постигнали.

Диляна, каква е ползата от танците за децата?

Танците развиват музикалността на децата и техните двигателни способности по много специален начин. Това е движение по музика, което е различно от практикуването на някакъв вид спорт.

На какво учат танците?

Танците са изключително комплексна дейност. Практикуването им създава правилна стойка у децата. Освен, че се научават дадени стъпки от различни танци, носещи в себе си духа на разнообразни култури и по този начин развиват знанията на децата, танците имат и психологическо въздействие. Децата стават по-общителни, особено, ако някои са по-притеснителни, те се научават да се отпускат, подтикнати от музиката и движенията и да проявяват желание за изява. Танците изграждат дисциплина, карат децата да си поставят цели и да ги следват. Те учат на упоритост и постоянство. Като вид изкуство танците спомагат да се изграждат критерии за красота и стил.

Да се работи с деца изисква много търпение. Какво Ви вдъхновява при работата с най-малките танцьори?

Така е, като цяло съм търпелив човек, но това, което винаги ме води е желанието ми да науча децата на нещо изключително красиво, нещо различно и после да видя усмивките им, когато те самите са удовлетворени от себе си и това, което са постигнали.

KameliyaAtanasova_DSC0169bwС какво те изненадват децата?

О, те ме изненадват много и непрекъснато, в това се крие и очарованието на работата ми. Изненадват ме с музикалността си от много ранна детска възраст, с усвояването на стъпки от мънички, с промяната , която настъпва при тези, които в първите уроци не са показали някакви данни или музикален слух. Не престават да ме изумяват с остроумието си и искрената си обич.

По време на занятието многократно се преповтарят стъпките на танца, но децата мотивирано работят докрай. Каква е Вашата тайна да ги държите толкова фокусрани и ангажирани по време на часа?

Наистина е така, за да се създаде едно танцово движение, то трябва да се повтаря много. Аз, лично, се старая да покажа на всяко дете, индивидуално какво трябва да подобри, за да усвои дадена стъпка и да го поправя, но винаги с доза хумор, за да може в съзнанието му да се създаде една смешна картина и то само да иска да я промени и да се старае да е все по-добро и по-добро, без да усеща досада. Другото ми ‚оръжие‘ е усмивката, когато те видят засмян, децата неусетно повтарят движенията в захлас.

На какво най-много искате да ги научите?

Много важен въпрос! Искам да науча децата да танцуват със сърце и да чувстват музиката, да са упорити, да се трудят и да не се отказват, да следват мечтите си и да са винаги с положително настроение, защото всичко е възможно, когато го желаеш силно. За някои деца танците се превръщат в нещо повече от приятно занимание, за други остава така, но и за едните, и другите е важно едно – да вярват в себе си – на това ми се иска да ги науча!

Какво трябва да знаят родителите преди да запишат децата на танци?

Много е важно родителите да не категоризират децата си с „Моето е много схванато, то не е за това.“ и други подобни. Уменията се развиват и са възможни големи изненади и много от децата показват промяна. Важно е също така, когато някои деца са видимо изявени, танцувални, родителите да ги насърчават и да ги запишат на занимания по танци, за да могат децата им да развият способностите си. Друго важно нещо е фактът, че всяко детенце е различно, едно се развива по-бързо, друго не толкова на даден етап, така че не трябва да се сравняват и да се вадят предварителни изводи. Трябва само желание!

Какви танци разучавате?

Танците, с които запознавам децата са състезателни танци (бални и латиноамерикански). От цветна самба, през весело ча-ча и бърз джайв към изискан английски валс и строго танго.

Кога са занятията?

Забавляваме се и танцуваме вторник и четвъртък от 17:30ч.

Какви други танци за деца предлага студиото?

Групи се формират непрекъснато, засега има часове по класически балет  и салса.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации