Адаптацията в детската градина

yanaДнес Ви представяме Яна Алексиева, която е детски психолог и изпълнителен директор на Асоциация Родители. Тук на страниците на „Детето играе“, тя споделя много важни насоки за това как да помогнем на детето да преодолее стреса и как да общуваме ефективно с учителите. Ако темата е актуална за Вас, може да си изтеглите и подготвеният от Асоциация родители наръчник „Добре дошли в детската градина, родители“.

Яна, какви са най-големите страхове на децата, когато за първи път тръгнат на детска градина?

Най-големият страх за децата е раздялата със семейството и по-конкретно с майката.

Това е нормален страх, защото детето има усещането, че изгубва сигурността си. Светът му се променя изключително много и ние като възрастни трябва да помним това и да зачитаме чувствата на детето.

Можем ли да направим нещо предварително, за да намалим до минимум стреса и страховете на децата?

Може да направим много неща, за да намалим стреса.

Най-основното е ние, като родители да сме спокойни и сигурни, че постъпването на детето в детска градина е хубаво и естествено събитие. Тук, много силна роля има майката – ако майката е спокойна и сигурна и детето ще тръгне много по-спокойно на градина.

Друго много важно е да говорим с детето, да го подготвяме за това, че след известно време му предстои тръгване на детска градина. Не трябва да мислим, че ако детето още не говори, то то не разбира. Детето подрежда голяма част от света си през думите на родителите си.

И да не се забравя ТЪРПЕНИЕТО – адаптирането към градината е голяма крачка и в никакъв случай не трябва да се бърза. Добре е да мислим за чувствата и нуждите на детето.

Покажете му детската градина.

Децата преживяват стреса различно. Родители споделят, че детето става по-агресивно вечер след като го вземат или отказва да се къпе, или спи неспокойно, или дори да е свален памперса, отново запова да се напишква … Какво може да направят родителите, за да му помогнат по-бързо да се адаптира към новата среда?

Детската градина е преживяване за всяко дете и то има нужда от време и пространство, за да се разтовари и подреди цялата информация от деня. Важно е, когато родителят вземе детето от градина, да изкара с него време, което да е качествено. Тоест да имат поне 30 мин., в които детето и родителите му са заедно, говорят си, играят, гушкат се.

Не се сърдете, ако детето Ви капризничи, сърди се или плаче …Проявете разбиране и търпение. Лека-полека всичко ще си дойде на мястото.

Всеки родител познава детето си и го усеща. Ако има някакво притеснение, е добре да се потърси обратна връзка от учителите в градината.

При всяко положение агресивното поведение, неспокойният сън, напишкването вечер са симтоми на повече от нормалния срес и е необходимо да се прояви по-голямо внимание и любов към детето. Ако е необходимо и да се потърси помощ от детски психолог.

Как да насърчим детето да споделя какво преживява в детската градина, какво го плаши, какво му харесва?

Най-добрият начин е през играта. Детето пресъздава ситуациите, които са му направили най-голямо впечатление (независимо дали са положителни или отрицателни емоции).

Много важно е родителите да не настояват в разпитването на детето. В тази възраст децата нямат представа от време и последователност, от друга страна емоционалният им свят е много богат, но и толкова незрял.

Необходимо е родителите да слушат активно и ще чуят много интересни неща.

Често родителите имат усещането, че нямат достатъчно информация  за това как детето се развива, как се адаптира. Разговорите с учителите се случват набързо, в рамките на няколко минути, най-вече сутрин при довеждане и вечер при взимане на детето.  Какви насоки може да дадете на родителите, за да оптимизират общуването с учителите? Какви въпроси е важно да задават?

Безспорно ролята на учителите е от първостепенно значение за адаптацията на детето в детската градина. Учителките са тези, в чието лице малкото човече ще потърси подкрепа и усещане за спокойствие, докато ги няма родителите му.

Вярно е,че времето е много ограничено при оставянето и вземането на детето, но все пак е важно да не се пропуска всяка възможност, за да получите информация за това как се чувства малкото, какво му харесва и какво не, както и Вие самите да запознаете учителите с особеностите около детето си.

Много важно е родителите и учителите да намерят пространство, в което да си изговорят очакванията, правилата и всичко около ежедневието в детската градина.

Когато се изясняват очакванията е добре, родителите също да споделят своите и да споделят какво ги притеснява  – нещо в обучението, в хигиената и т.н.

Ако считате например, че гледането на телевизия в детската градина е нещо излишно и не е желателно, обсъдете това, както с останалите родители, така и с учители.

Случва се детето да заяви: „Не харесвам учителката си?“. Повод ли е това за тревога и как е добре да постъпи родителят в такава ситуация?

Разбира се, съществува вариантът първоначално детето да не хареса своята госпожа. Важното е да не изпадате в паника от заключението: “Не искам тази госпожа. Не ми хареса.” Помислете, дали и Вие не сте изразили подобно мнение в присъствието на детето. В случая, обикновено с времето, мнението се променя и то в положителна посока. Опитайте се да разберете какво точно не харесва детето в госпожата.

Ако детето сподели с Вас, че например госпожа там много крещи или все му се кара, не бързайте с упреците. По-скоро запазете спокойствие и поговорете с госпожата насаме, без да се страхувате от позицията си.

Какво да очакват родителите от презентацията Ви по темата на Академия за родители?

Да имаме възможността да поговорим за плавното адаптиране на децата в детската градина. И как да общуваме с учителите!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации