Присъединете се към инициативата „Без!опасни детски площадки“

Родители от столицата създадоха неформална общност „Без!опасни детски площадки“, която събира информация за опасните детски площадки и предприетите действия за тяхното обновяване. Всичко тръва от поредното искане за ремонт на място за игра в столицата.

maya-tsanevaИнициатор на групата е Мая Цанева. Тя е журналист и блогър , специалист „Връзки с обществеността“и експерт по европейски проекти. Щастлив родител на малкия Митко. Магистър по европейски науки от НБУ и докторант към Софийски университет. Има над 10-годишен журналистически опит в пресата и електронните медии. Специализира в областта на предприемачеството. Пише  на свободна практика за в.“Труд“, „Жената днес“, „Дневникът на мама“, svobodnapraktika.com и др. издания.

Мая, какво провокира инициативата за искане към община София за ясен план за ремонт на детските площадки?

Създадох групата „Без!опасни детски площадки в София“, като реакция срещу липсата на активност на администрацията на район „Триадица“ по жалбите ни за състоянието на любимата детска площадка на сина ми. Тя е окаяна и опасна за децата.

След като установих, че като единичен гражданин трудно ще постигна желания ефект, реших да събера съмишленици за нещо по-голямо – създаването на работещ механизъм за взаимодействие със Столична община и районните администрации по тези проблеми. За моя изненада бързо се събрахме и сформирахме щаб (аз, Цвети, Стилияна, Деница и Татяна), привлякохме и много членове на групата – повече от 450. Инициативата събра и подкрепата на много приятели – Асоциация „Родители“, София играе, Детето играе, Майко мила, Сдружение „Настоящи и бъдещи майки“ и др.

Какви са най-често срещаните проблеми по детските площадки, както и тези, свързани с комуникацията с общините?

Както се оказа, проблемите, които идентифицирахме, са повече от първоначалния повод за реакцията ми. Установихме липсата на ясна и точна информация в отговорите на жалбите ни –  не се предоставят данни за конкретни срокове, изпълнител и стойност на изпълнените и планирани дейности, отговорите се бавят повече от месец. Например в отговорите на администрацията на район „Триадица“ се цитира План-програма за ремонт и реновиране на детските площадки на територията на района, до който засега нямаме публичен достъп.

Моите колеги, които са специалисти в областта на урбанистиката, установиха, че голяма част от площадките не отговарят на изискванията на Наредба 1 на МРРБ от 2009 г. Основно това важи за старите площадки с металните уреди. Срокът за превеждане на местата за игра в съответствие с изискванията, се удължава през две години (засега до края на 2018 г.), защото Столична община и районните администрации нямат  финансова възможност и готовност да изпълнят задълженията си.

Също така е обезпокоителна липсата на публичен регистър на детските площадки, който да показва какви дейности-поддържане, проверки и контрол върху състоянието им, се извършва.

Въпреки проблемите обаче, трябва да отбележа, че Столична община и район „Триадица“ бързо ни забелязаха  и ни поканиха на среща с цел да установим работещ механизъм на партньорство. Надяваме се да можем скоро да се похвалим и с конкретни резултати.

dscf7834

Каква е целта, която си поставяте и как мислите да я постигнете? 

Поставили сме си няколко цели. Стремим се да се улесни диалогът с общинските власти с цел установяването на работещ механизъм за взаимодействие по осигуряването на безопасни детски площадки. Това включва няколко елемента:

1.1  създаване на работна група към Столична община и самостоятелно звено към районните кметства и/или Столична община, които да работят по темата за детските площадки;

1.2 достъп до  пълна публична информация относно дейностите, предприети по поддържането на детските площадки;

1.3   улеснен достъп до възможности за включване на гражданите, НПО сектора и бизнеса в проекти, свързани с изграждането и поддържането на детските площадки;

1.4  не на последно място, гарантирана правна защита от застрояване на зелени площи и детски площадки.

Групата също така:

–          събира информация за състоянието на детските площадки в София;

–          планира срещи с представителите на районните  администрации и на Столична община;

–          работи по идеята за изработване на виртуална карта на местата за игра в София, която да улесни родителите;

–          съдейства при комуникацията на гражданите с общинските власти;

–          предоставя платформа за обмен на мнения и дискусии по темата за развитието на градската инфраструктура за деца.

Какъв е механизмът към момента, по който родителите могат да подадат жалба и ефективно да изискат бърз и своевременен ремонт на счупените и опасни съоръжения, така че общината (отговорните служби) да си свършат работата? 

Гражданите могат да подават сигнали по електронен път в Контактния център на Столична община. Когато посочите адреса на площадката, на картата на сайта, отдолу излизат всички сигнали в близост до локацията, която сте посочили. Така можете да видите дали някой вече е подал сигнал за тази детска площадка и евентуално само да се допълни сигнала.

Има възможност за подаване на сигнал и на тел.112, когато има спешна ситуация, както и в районната администрация по телефон и на хартиен носител. Ние приканваме гражданите да се присъединят към групата ни, да регистрират сигнала си и при нас във въпросника ни. На разположение сме и за съдействие по ел.поща на адрес safeplaygrounds.sofia@gmail.com.

Какво трябва да се промени според Вас, за да е устойчив процесът на подаване на сигнал и навременна реакция от страна на общината?

Необходима е по-голяма активност на редовия гражданин. Да иска, да търси, да сигнализира. Ние даваме платформа, указваме натиск, но не знаем за всички проблеми. Районните администрации и СО реагират при засилен граждански натиск.

Трябва да се създаде и единно звено, което да поеме грижата за детските площадки извън парковете и градините. Сега всяко кметство решава само към кого да насочи тези задачи. Необходимо е да има и работна група по темата с гражданско участие, с участието на НПО организации, които да извършват мониторинг и контрол, да помага с идеи. Също така да се осигури лесно достъпна и публична информация за местата за игра – местоположение, поддръжка.

 

Какви добри практики има, които може да се приложат по този въпрос?

Част от районните администрации са много отзивчиви и действат в добро взаимодействие с гражданите, затова ние не твърдим, че Столична Община не полага усилия. Ние вярваме в София. За нас е важно да се мисли не само за построяването на нови площадки и поддържането на модерните, строени по изисквания на ЕС, но и за старите. За тях грижи полагат районните администрации, които разполагат с малък бюджет и недостатъчни ресурси, за да спазват законовите изисквания. Това, заедно с проявите на вандализъм, застрашава безопасността на децата. Ние се стремим да подпомогнем разпространението на добрия пример за поддържане на местата за игра, както от района, така и от гражданите, които държат децата им да играят на чисто и безопасно място.

Как желаещите и заинтересуваните може да Ви подкрепят?

Каним всички желаещи да се включат в групата ни, както и да ни подкрепят активно със сигнали, предложения и експертиза. Ние работим доброволно за тази кауза и вярваме, че всеки може да се включи с полезен ход. Можете да се свържете с нас и по ел. поща на адрес safeplaygrounds.sofia@gmail.com

dscf7837

По повод инициативата организирате и детски празник на 17 септември. Какво ще се случи там?

Да, организираме детски празник „Да играем безопасно“ на 17 септември 2016 г., събота, 10-13 часа,  на ул. “Деде Агач”47, кв.Стрелбище, гр.София (детската площадка срещу 127 ОДЗ Слънце).

Програмата включва обучение по първа помощ при игра, осигурихме приемна на открито на район “Триадица”. Сред другите акценти са „Полева клиника „Доктор Охзаби“, песни и танци с “Таратанци”, със „Светулковци“-те, група “Кът”. Има и конкурс за деца „Детската площадка на моите мечти“ в две категории – рисунка и макет за деца от 3 до 16 години

Празникът се организира със съдействието и помощта на Асоциация „Родители“, Фондация „Приложни изследвания и комуникации“, Теленор, София играе, Таратанци , Издателство „Фют“, читалище „Светлина”, BIO DRINK – Топ Груп Плюс, „Дневникът на мама“, „Майко мила“, Първите 7 , Детето играе, Обединени идеи за България.

Планирате ли инициативата да обхване и други общини освен София?

Не сме мислили по въпроса, но се надяваме да вдъхновим родители от други градове да последват примера ни.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации