Био игрите или игрите за живота, интервю с Камелия Митева

Био игрите или игрите за живота, интервю с Камелия Митева

Представяте ли си деца да играят в музея? Скупчили са глави над интригуваща загадка, задават въпроси и със запалени сетива се впускат в любопитно търсене. И това е само една от вдъхновяващите идеи, които реализира Камелия Митева – основателката на „Био игри“. По образование е магистър по биология и бизнес администрация. Има специализации по микробиология, биотехнологии, имунология, а също по стратегия, предприемачество и лидерство и др. Използва всички знания, за да създава интерактивни преживявания за деца и възрастни. Освен рождени дни в музейна обстановка, разработва и образователни програми.

Камелия, ти си създател на проекта „Био-игри“? Как възникна идеята и какви цели си поставяш с този проект?

След първата си магистратура, бях доброволец в „Плейцентър Приятели“- първият родителски кооператив в България. Там родителите ми предложиха да водя ателиета за деца по природни науки. С времето се научих да представям сложните научни понятия на прост език. Не само да мисля като дете, но и да си представям на какви игри биха искали децата да играят и как могат да научат нещо през тях, без да си дават сметка за това.
Последва покана от Националния природонаучен музей, София, където провеждаме занимания за деца и рождени дни от 7 години, благодарение на публично-частното ни партньорство.

Голямо вдъхновение беше и курса за учители по биомимикрия (от „биос“-живот и „мимикрия“- имитирам), в който участвах през 2012 във Великобритания. Биомимикрията е начин как да заимстваш идеи от природата и да ги прилагаш за решения на проблеми в човешкия свят. За мен природата е извор на вдъхновение.

„Био игри“ съществуват заради децата и родителите, които ни посещават. Ако успеем днес да убедим един родител и неговото дете да се вгледат в природата така, че да им стане интересно и любопитно, ако успеем да ги накараме да изпитат вдъхновение и страхопочитание и ги върнем малко повече към самите тях, защото те самите са природа, сме постигнали целта си за този ден.

Какво означава био игри?

Името на „Био игри“ идва от „био“-от „биос“-живот и „игри“-игри. Това са игри за живота в преносния и директния смисъл. Играта е най-естественият начин да вникнеш в нещо и да го разбереш, да експериментираш, да правиш грешки и да се учиш от тях. Използваме различни типове, в зависимост от темата- ролеви игри, симулациия, експедиции и др.

Прилагаш и наученото от курса по биомимикрия в игрите. Как концепцията на биомимикрията се  трансформира в играта? 

Биомимикрия- идва от „биос“-живот и „мимикрия“- имитирам. Често показваме на децата примери от животинския свят, които са използвани за изобретяването на нещо в човешкия. Пример е конструирането на нов вид екран, имитирайки крилата на пеперудата Морфо. Морфо е е една от най-красивите пеперуди, заради необикновения син цвят на крилата си. Отгоре биват сумрачно кафяви. Отдолу са покрити с миниатюрни люспици, които отразяват светлината под определен ъгъл, така че самите крила изглеждат в бляскаво синьо и променят нюанса си. Невероятна гледка е пеперудата в полет! И всичко това без капка пигмент в крилата. Взимайки този принцип, компанията Qualcomm създава нов вид екран за ползване на силно осветени места.

Друг пример е намибският бръмбар. Страхотно насекомо, което всяка сутрин събира вода от мъглата над пустинята Намиб. Гърбът на бръмбара е покрит с миниатютни издатини, които събират изпарената вода от въздуха. Когато тя стане достатъчно, се кондензира в течно състояние и потича към устата на бръмбара. Знаем колко трудно се намира вода в пустинята, а това същество си има невероятен механизъм за това! Имитирайки този принцип, хората са измислили специални мрежи, които кондензират водата от въздуха. Много полезно изобретение!

След толкова години опит и наблюдения, кое е онова, което събужда любопитството на децата и желанието им да научат повече? Какъв е твоят подход към тях?

Желанието на водещия да предаде нещо по завладяващ и интересен начин! Децата са любопитни и задават въпроси. Естествени изследователи са – опитват много неща, правят проби и грешки и по този начин откриват света. По това си приличат с учените. Когато подхождаш към едно ново откритие или явление, за което не знаеш нищо, единственият начин е да пробваш, да наблюдаваш резултата от опита и да направиш следващ по-прецизен експеримент.

Децата губят своята способност да изследват света, защото средата ги тласка в друга посока. Не бива да забравяме, че децата стават това, което видят във възрастните около тях. Колко пъти съм чувала възрастни да казват на дете, че нещо е невъзможно! Така автентичното във всяко дете бива загубено. А това е огромна загуба на потенциал! Връзката със самия себе си и с природата са много близки на психологическа основа. Моята цел е показвам и пазя тази връзка.

Окуражавам децата да пробват, да се изцапат, да не се спират, ако не успеят. Дете, което види, че може нещо само, е много по-мотивирано да направи нещо подобно отново, защото има повече вяра, че ще успее. Създаваме структурирани игри, в които децата могат да изследват и с наша помощ да стигат до заключения. Работим в екип, мислим логически и творчески. Всичко това е доста интересно.

Как протича едно ателие с био игри?

Първо, се запознаваме с децата и ги запознаваме едно с друго. Поставяме рамката, в която сме- музея или друго място- и задаваме правилата на играта. След това отиваме на експедиция за разгадаване на мистерия. После научаваме факти за откритото. Понякога имитираме животни, които сме намерили и накрая всеки си изработва играчка- спомен.

За деца на каква възраст са подходящи?

Ателиетата са подходящи за деца между 6 и 14 години.

Какви други дейности предлага проектът „Био игри“ за деца?

Освен съботно- неделните ателиета в Музейко и Национален природонаучен музей (през учебната година), провеждаме и рождени дни и организирани посещения за училищни групи, както и ваканционни лагери.

Организираме рождените дни на различни места, като Националния природонаучен музей и Музейко. В началото водещите посрещат рожденика и неговите гости и обсъждат с какво ще се занимават децата. Групата тръгва на приключение из изложбите на музея и разкрива предварително подготвени загадки. Децата влизат в ролята на детективи или изследователи, които решават предизвикателства. След това групата слиза в предназначената за това зала, където участва в различни игри. Всяко дете изработва предмет за спомен.

Организираме и ваканционни лагери. Между 2-27 юли 2018 в къщата-музей „Панчо Владигеров“ ще осъществим летен лагер „Лято в музея с Био игри“. По време на лагера децата ще изследват живота и творчеството на Панчо Владигеров и Пенчо Славейков. И не само! Ще свържем креативността на музиката, създаването на истории и танците с интересни теми за животните, растенията, природозащитата и човешкото тяло. Поканени са деца от 6 до 12 години. Максималният брой на участниците е 14. Все още има няколко свободни места за всяка седмица. Ще се радваме, ако някой от читателите Ви прецени да е с нас!

А какви занимания предлагате за възрастни?

Обученията за възрастни/ тиймбилдингите на „Био игри“ и Психологически център „Аз и Ние“ представят интересни факти за природата и науката. Участниците изследват природата, научават повече за интересни теми от биологията, усвояват практически умения чрез директен опит, комуникират наученото и се забавляват заедно. Целта на обученията е да поддържат жива връзката на участниците с природата и да вдъхновят любов и уважение към нея. Участниците се обединяват около идеята, че природата не е само ресурс, а учител.

Формата на работа е тренинг група- учене чрез преживяване. Възрастните правят експерименти, играят ролеви игри, участват в мозъчна атака, дискусия, симулации и др.

По традиция всички гости на сайта споделят игра, която родителите може да приложат у дома заедно с децата си. Какъв ще е твоят подарък към тях?

Пример за една такава лесна, но много любима на децата между 4-7 години игра, е посветена на основните и вторичните цветове.

Материали:

бой за яйца-три основни цвята
вода
шишета
пластмасови чашки
капкомери
салфетки

Разтворете във вода трите основни цвята обикновена боя за яйца- червено, синьо и жълто. Сипете всеки цвят в чашка.
Дайте един капкомер и чашка на детето и му кажете, че трябва само да разбере кои цветове се получават от трите основни, които са пред него. Те се наричат вторични, защото се получават от основните. Нека първо разгледа и каже кои цветове са пред него и след това да експериментира като смесва само по два от основните цветове.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации