Бутилки за малки откриватели

Бутилки за малки откриватели

Има много неща, които са интересни за бебоците, но са им забранени, защото са опасни за тях: мъниста, семенца, копчета, и всякакви други дребни неща. Опасни са, защото малчовците все още са във възрастта да изследват всичко като го пъхат в устата. И все пак, няма нужда да ги лишаваме от откривателско удоволствие. Може да им дадем да играят и с дребни предмети, стига да използваме една хитрост – да ги сложим в бутилка.

Тези бутилки се наричат сензорни (sensory или discovery) и хубавото е, че всеки може да си ги направи у дома. Децата много ги харесват, защото  свободно могат да изследват разлчни форми, предмети, цветове, звуци, ефекти на светлината и т.н.

В момента, в който детето може да държи предмет в ръка, може да му дадете да играе със сензорна бутилка.Играят с тях като ги разтръскват, разклащат и разглеждат. Когато вече пълзят, може да търкулнете бутилката пред тях и те да я гонят.

Как може да си направите сензорна бутилка?

За целта Ви е необходима съвсем обикновена прозрачна пластмасова бутилка от 300 или 500 милилитра. С какво ще я напълните, решавате Вие: копчета, мъниста, боб, леща, жито, ориз, оцветена паста (макарони), разноцветен пясък, блестящ брокатен прах, стотинки, камъчета, листенца от цветя, мидички и т.н. Може да сложите  дребни играчки: коли, животинчета и др.

Може да решите да сложите предметите във вода, за да плуват или в прозрачен гел за миене на съдове, за да изследва детето плавното им движение.

Интересен ефект се получава, ако напълните половината бутилка с оцветена с боя за храна вода, а другата половина с олио. При разклащане се получава верига от забавни балончета.

Друга забавна идея е да изсипете брокатено лепило (продава се в големите детски хипермаркети и книжарници) и да го разредите с вода. Получава се прекрасна блестяща водна смес, идеална за бебоци.

За по-големите деца може да направите истинска откривателска бутилка. Сложете вътре дребни предмети, например животинчета и ги покрийте с пясък или ориз. Важното е оризът, т.е. пълнежът, да не изпълва изцяло бутилката, а да има пространство, така че при разстърсване да се показват скритите животинчета. Целта на детето е да намери всички скрити животинчета.

Когато бутилката е готова, затворете хубаво капачката като преди това я намажете с лепило, за да сте сигурни, че няма риск детето да я отвори и да погълни дребните части в бутилката. Въпреки това не оставяйте детето без наблюдение, докато играе с нея.

Eто и едно видео как може да направите сензорна бутилка само с ластичета и вода.

 

1 Коментар

  • Публикувано 23.09.2016
    Avatar

    Дафинка Парталска

    Уникална идея!Красиво!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации