Вашите идеи за игри от работилницата…

Здравейте, приятели,

Благодарим на всички, които посетиха презентацията и работилницата на „Детето играе“ на Академия за родители миналия уикенд. Благодарим за интереса, за настроението и за страхотните идеи за игри, които споделихте с нас. Доказахме, че има ли въображение, всичко може да се превърне в игра!

Ето какво се получи:

1. Весела Алексиева с бебе на 6 месеца или как може да стане игра от кутия за обувки и кубче.

IMG_4629

Как се играе? Показвате на бебето кубчето и му давате да го подържи. След това отваряте кутията за обувки и слагате вътре кубчето. Затваряте кутията и започвате да питате бебето къде е кубчето. Изкачайте да видите какво ще предприеме бебето, дали ще се опита да стигне до кутията и кубчето. В даден момент открийте капака и извадете кубчето.

В този период децата развиват едно ново и ключово умение, а именно идеята за постоянство на обекта. Казано по друг начин, децата вече знаят, че дори даден предмет да не е пред очите им, той продължава да съществува. Първоначално, за да предизвикате интереса им, може само частично да скриете предмета и те ще се опитат да го достигнат и открият. В последствие може да криете целия предмет.

2. Янко Месьов с дъщеричка на 2 години или как може да се играе с бивачно фолио и рула от кухненска хартия.

IMG_4645

Как се играе с бивачно фолио? Възможностите на фолиото са безгранични. По-малките ще са впечатлени от това, че то бляска и шушка, по-големите може да го използват като плащ на велик магьосник, или да си направят палатка, или костюм на космонавт. А ето, че малката принцеса измисли, че може да се използва и за импровизирано легло за куклата.

Важно! Когато играете с бивачно фолио не оставяйте детето без надзор!!!

Как се играе с рула от кухненска хартия? Когато през фунията се издава звук, той е различен от нормалното говорене. Гласът се променя. И да, от това може да стане приятна игра. Да показваме различни гледни точки на децата си е полезно и забавно. В случая модулацията на гласа дава възможности и за нови начини на общуване.

IMG_4646

3. Айя Чолакова със син на 2 години или как може да се играе с шарени топки.

IMG_4653

Как се играе? Разпръснете шарените топки и помолете детето да Ви донесе последователно жълтата, синята, зелената и т.н. Задавайте въпроси: „Коя е жълтата топка?“ Поискайте вежливо да Ви я донесе и кажете: „Благодаря“. Така ще учите детето и как да общува. Айя споделя, че играят на цветове, дори когато се преобличат – тя стимулира детето да назовава цвета на шапката, блузата, панталона. „Така детето се увлича в игра и обличането става бързо и лесно.“- допълва тя.

Може да разширите играта като въведете елемент на сортиране. Примерно в една кошница ще събирате сините, в друга жълтите, в трета зелените топки. Или може да ги групирате две по две еднакви. Може да играете и като кажете: „Виждам, виждам една червена топка.“ и изчакайте детето да я открие и посочи. След това вемете топката и се опитайте да откриете всички червени предмети в стаята.

Полезно е да работите за това децата да разпознават цветовете. Към година и 6 месеца децата развиват динамично умението да разпознават цветовете. Назовавайки цветовете, развивате и речника му.

4. Петя Дочева с дъщеричка на 1 година или как може да се играе с шарени топки.

IMG_4650

Как се играе? Подайте на детето топката и му кажете: „Заповядай!“, когато то Вие я върне, кажете: „Благодаря!“ Тази размяна е чудесен начин да играете и също така да учите детето да общува. Вярвайте, децата обожават красивите думи и реагират със светнали очи, когато чуят „Благодаря!“.

5. Билан от радио Фемили или как може да се направи омлет с камъчета.

IMG_4672

Как се играе? Дайте на детето изходни материали: камъчета, тревички, съд за готвене, лъжици, различни бутилчици с вода и т.н.. Децата ще са щастливи, ако могат да забъркат и малко кал в манджата. Ако до този момент не Ви е наблюдавало как готвите, подскажете му как се прави. Един път ще е достатъчно. Децата на 2 вече имат достатъчно умения и първоначална идея за игра на ужким и веднага ще харесат идеята. Все пак, следете внимателно, да не би от голям ентусиазъм да решат да опитат сготвеното.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации