Великденски книжки

Великденски книжки

За Великденските празници „Детето играе“ Ви подарява книжка, която може да четете заедно. Книжката е подходяща за бебета и деца до 2 години.

А какво ще кажете да си направите собствена уникална Великденска книжка? Ето как:

Вариант 1 за бебета:

Изрежете яйца с различна големина и от различни шарени платове. Залепете ги върху картон или ги пришийте върху филц. Така може да сравнявате малко с голямо, да броите, да разпознавате цветове, понятията вътре-вън и други. Някои от яйчицата може да са джобчета, от които да изкачат пиленца.

Добавете картинка на агънце, като ще е чудесно да направите тялото му от материя, която наподобява руното му при допир. Може да използвате стара плюшена играчка за тази цел.

Изрежете ваза и три лалета в различен цвят и ги сложете на следващата страница или пък върху син филц, пришийте трева, къща, кокошка, лалета, цъфнало дръвче и т.н.

Отделните картонени или филцови страници, прикрепете с панделка, прокарана през предварително продупчени дупки по левия ръб на всеки от листовете.

Освободете въображението си и създайте уникална книжка. Целта е да доставите на бебето различни сензорни усещания: зрителни- с цветовете, формите и размерите, тактилни – от различните материи и т.н.

Ще се радваме да публикуваме Вашите Великденски книжки в галерията на  нашия сайт.

Вариант 2 за деца от 0-5г.

Този вариант е универсален, защото всъщност е Вашата собствена история за Великден. Това, което Ви трябва е един фотоапарат и цветен принтер. Снимайте приготовленията за празника: боядисването яйцата, подреждането на масата, козунака, реакциите на децата. По време на разходка снимайте как се променя природата навън. След това подредете отделните снимки като книжка. Ако книжката е за бебета, под всяка картинка добавете по една -две думи, ако е са до 2 години – опишете в няколко изречения какво се случва на снимката. За по-големите деца може да добавите повече текст или да ги мотивирате сами да разказват какво виждат или какво си спомнят. Задължително включвайте в текста техните реакции, думи, въпроси и коментари.

Такава книжка е чудесна за развитие на езика, защото се фокусира върху преживяванията и опита на саматото дете. Използвайте я, за да говорите бъдещи събития като мотивирайте по-големите деца да планират с Вас направата на книжката, да изразяват желание, предложения и да изказват мнение. Когато е готова, може да говорите за минали събития, чувства, да задавате въпроси от типа на „Какво би станало, ако..?“ и т.н.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации