Вече с бебе у дома, интервю с акушерката Павлинка Герина

Бочко Ви кани на четвъртото издание на Академия за родители на 24 февруари 2018 г. в гр. София, в Парадайз център. За пореден път ще имате възможност да се срещнете с вдъхновяващи лектори, от които да научите важна и полезна информация за отглеждането и възпитанието на децата. Участието е абсолютно безплатно, необходимо е само да се регистрирате.

По традиция до дните на Академията, Бочко и Детето играе ще Ви срещнат с интересни лектори, участници на Форума.

Днес Ви представяме Павлинка Герина – акушер и председател на Алианса на българските акушерки. Професионалният ѝ опит като акушерка започва през 1992 г. в І АГ „Св. София“, София в отделение за интензивни грижи за новороденото, а после и във ІІ МБАЛ. Като медицински специалист е допълнила квалификацията си с обучение по Класическа хомеопатия с акцент върху грижата за жение в период на бременност и новородените.Основател на училище за родители „Аз и Супер Мама“. Споделя, че акушерка мисията ѝ е да подкрепя организация за профилактика, здравна култура и медицински компетентна грижа за бъдещото поколение. „Искам внуците ми да се родят в ръцете на акушерки с достойнство, увереност и европейски стандарт на квалификация.“ Освен това, като общественик е в подкрепа на организация, възстановяваща старите техники на дантелиерство в България. Вече 25 години е част от обществото, което практикува йога. Омъжена е и има 2 деца.

Г-жо, Герина, кои са предизвикателствата за родителите вече с бебе у дома?

За всяка семейна двойка това е различно. Зависи от много фактори, които са формиращи за отношението на младите родители към живота  въобще, както и за грижата към децата, предадена им от техните родители. Няма написани закони- книга по която да се учим или правила, които да следваме. Още от древни времена мъдреците са казали, че ние родителите раждаме своите учители. Съхранявайки живота и подкрепяйки развитието на нашите деца, ние във всяка минута сме в различно предизвикателство.

Как може да се подготвят за предстоящите предизвикателства?

Нека да уточним какво е предизвикателство. Обичайната грижа за живота на детето, хранене, тоалет, сън,  общуване, грижа за здравето… това не са предизвикателства. Предизвикателство е да родиш преждевременно и да се бориш за живота на детето си, да има здравословен проблем и да се налагат множество медицински намеси или операции, да се случи трагедия в семейството и да бъде лишен родителя от подкрепа и т.н. …това са предизвикателства. Животът ни предлага толкова изненади, че е трудно и непредвидимо да се подготвяш.

Вие сте председател на Алианса на българските акушерки. Какви услуги предлагате за родителите?

Алианс на българските акушерки е неправителствена организация с вече сериозен опит. Една от основната ѝ задачи е да работи за акушерски модел на грижа в България, основан на Европейските стандарти за майчино и детско здравеопазване. В тази посока ежегодно се провеждат форуми, на които акушерките получават зания, повишават компетентността си, споделят добри практики. Всички тези акушерки се подготвят да предоствят качествени акушерски услуги, основаващи се на медициска компетентност. В настоящия момент акушерките, освен в болниците, можете да ги срещнете като лектори в много училища за родители. Алианс на българските акушерки стартира информационна кампания: „Акушерките близо до майките” в различни градове. В компетентността на акушерките е консултиране на медицински проблеми по време на бременността, подготовка за естествено раждане, проблеми при кърменето, следродовия период, здравна профилактика и грижа за новородениото.

Идването на бебето е свързано с много промени за семейството. Вие сте майка на две деца и жена с много и различни интереси. Какъв е Вашият съвет за справяне с промените, стреса, умората, които неизменно са част от родителстването?

Ще се обърна към майките, защото в първите години майката има водеща роля в отглеждането на детето. Потърсете мъдростта на Вашите майки и баби, доверете се на инстинкта си като майка и следвайте своите правила на живота! Не копирайте другите, те не са като Вас. Заобиколете се с хора, които могат да Ви дадат медицински, компетентен съвет, когато имате проблем с Вас или бебето. Приобщете бащата в грижата за семейството, той трябва да знае и да може да Ви замени в грижите, когато Вашите сили са изчерпани. В грижата си за детето, не забравяйте, коя сте Вие, какви са интересите Ви, какво Ви радва, с какво бихте се забавлявали в малкото свободно време – позволявайте си го винаги и го правете с радоста, а не с чувство за вина, че сега детето Ви страда от отсъствието Ви. Винаги, когато имате и най-малък повод за усмивка, за шега, за радост, го споделяйте с близките си-щастието и любовта носят неимоверна сила.

Какво да очакват бъдещите родители от лекцията Ви на Академия за родители? 

Нищо. Човек не бива да взема голямата кошница, защото всеки ще вземе от опита ми това,  от което има нужда и до което достига познанието му. Има стара приказка, която казва, че на човек зорлем можеш да вземеш, но зорлем не можеш да дадеш.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации