Влиянието на пренаталното развитие върху личността, интервю с Ивелина Александрова

Влиянието на пренаталното развитие върху личността, интервю с Ивелина Александрова

На 21 октомври предстои новото издание на Академия за родители в гр. Варна. Събитието  е безплатно и ще се проведе от 9 до 18 часа в детски център „Мама и аз“. За да заявите желание за участие е необходимо само да се регистрирате.  От днес до деня на събитието „Детето играе“ ще има удоволствието да Ви срещне с интересни лектори. 

Ивелина Александрова е логопед с дългогодишен опит в терапията на деца с комуникативни нарушения и нарушения на развитието. Специализира  в областта на ранното детско развитие и пренатална психология. Майка е на една очарователна госпожица, която скоро ще навърши две години. На Академия за родители тя ще говори за това как влияят 9те месеца в утробата на целия живот след това.

Ива, какво всъщност означава пренатално развитие?

Пренаталното развитие, доскоро мистично и забулено в тайни, в последните години се радва на голяма популярност. Интерес към него проявяват изследователи от различни медицински дисциплини като генетици, невробиолози, невролози, пренатални психолози и специалистите по ранно детско развитие. Възниква като част от психоанализата, но скоро се превръща в отделна наука. В неговата същност стои разбирането, че децата ни са съзнателни още преди да се родят и ние можем да въздействаме върху тяхното развитие още в периода на бременността.

Как един логопед стига до изучаването на пренаталното развитие?

Когато работиш с деца с нарушения в развитието е важно да намериш причината за техния проблем,  за да можеш да предложиш адекватна терапия. В моята практика наблюдавах деца, при които нямаше т.нар. “очевидна причина“. Те бяха здрави деца, отглеждани от добри родители, но въпреки това срещаха трудности в своето развитие. Когато преминахме границата на раждането и започнахме да разглеждаме бременността на майките, постепенно започнахме да получаваме и някой отговори. В допълнение, преди аз самата да забременея, направих голямо проучване за детското развитие през бременността, за да съм сигурна, че давам добър старт на детето си.

На какво е важно да обръщат внимание родителите в общуването с бебето в утробата? Какво означава да се стимулира бебето преди раждането?

Преди всичко е важно да имаме разбиране за бебето като съзнателно същество. Много често се сблъсквам с неразбиране по този въпрос. Не става дума за това, че детето Ви е адекватен събеседник или че може да го накарате да овладее три езика още преди да се роди. Това, което имам предвид е, че то е съзнателно и да, Вие бихте могли да общувате с него и да започнете да правите първите стъпки по пътя на взаимното уважение като изградите здрава, емоционална връзка с детето си. Бременността е изключителен период, както за родителите, така и за детето. Безценен етап от детското развитие, който за съжаление често се пропилява.

Колкото до пренаталната стимулация тя е един прекрасен метод за въздействие върху развитието на детето преди да се роди. Техниките, които се използват за стимулация съществуват от векове и голяма част от майките ги използват интуитивно по време на своята бременност. Основната идея на тази програма е подаването на стимули към развиващия се мозък на бебето, съобразени, разбира се, с етапа на развитие на неговите сетивни системи по време на бременността. Резултатите са изключително впечатляващи. Казвам го и от личен опит.

Как точно пренаталното възпитание влияе върху личността в по-късна възраст? Какви изследвания има в тази посока?

В областта пренатално развитие има много изследвания, които разглеждат различни аспекти от вътреутробното развитие на човека. Една част от тях засягат интелекта, а други са насочени към психическото развитие и т.нар. емоционална интелигентност. За това как точно пренаталното развитие влияе на развитието на човека, ще разберете повече на лекцията ми в Академия за родители Варна.

Какво могат още да научат родителите от лекцията Ви на предстоящата Академия за родители във Варна?

Ще поговорим за развитието на мозъка и сетивата през бременността и за тяхната роля в развитието на детето след раждането. Ще обърнем внимание на пренаталната стимулация като най-достъпен, неинвазивен метод за въздействие върху развитието на бебето и разбира се, на изграждането на здрава, емоционална връзка с детето ни още преди да се роди. Ще се запознаем с последните научни изследвания в областта пренатално развитие и ще Ви споделя моите удивителни резултати от прилагането на тези техники върху развитието на дъщеря ми.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации