Влиянието на пренаталното развитие върху личността, интервю с Ивелина Александрова

Влиянието на пренаталното развитие върху личността, интервю с Ивелина Александрова

На 21 октомври предстои новото издание на Академия за родители в гр. Варна. Събитието  е безплатно и ще се проведе от 9 до 18 часа в детски център „Мама и аз“. За да заявите желание за участие е необходимо само да се регистрирате.  От днес до деня на събитието „Детето играе“ ще има удоволствието да Ви срещне с интересни лектори. 

Ивелина Александрова е логопед с дългогодишен опит в терапията на деца с комуникативни нарушения и нарушения на развитието. Специализира  в областта на ранното детско развитие и пренатална психология. Майка е на една очарователна госпожица, която скоро ще навърши две години. На Академия за родители тя ще говори за това как влияят 9те месеца в утробата на целия живот след това.

Ива, какво всъщност означава пренатално развитие?

Пренаталното развитие, доскоро мистично и забулено в тайни, в последните години се радва на голяма популярност. Интерес към него проявяват изследователи от различни медицински дисциплини като генетици, невробиолози, невролози, пренатални психолози и специалистите по ранно детско развитие. Възниква като част от психоанализата, но скоро се превръща в отделна наука. В неговата същност стои разбирането, че децата ни са съзнателни още преди да се родят и ние можем да въздействаме върху тяхното развитие още в периода на бременността.

Как един логопед стига до изучаването на пренаталното развитие?

Когато работиш с деца с нарушения в развитието е важно да намериш причината за техния проблем,  за да можеш да предложиш адекватна терапия. В моята практика наблюдавах деца, при които нямаше т.нар. “очевидна причина“. Те бяха здрави деца, отглеждани от добри родители, но въпреки това срещаха трудности в своето развитие. Когато преминахме границата на раждането и започнахме да разглеждаме бременността на майките, постепенно започнахме да получаваме и някой отговори. В допълнение, преди аз самата да забременея, направих голямо проучване за детското развитие през бременността, за да съм сигурна, че давам добър старт на детето си.

На какво е важно да обръщат внимание родителите в общуването с бебето в утробата? Какво означава да се стимулира бебето преди раждането?

Преди всичко е важно да имаме разбиране за бебето като съзнателно същество. Много често се сблъсквам с неразбиране по този въпрос. Не става дума за това, че детето Ви е адекватен събеседник или че може да го накарате да овладее три езика още преди да се роди. Това, което имам предвид е, че то е съзнателно и да, Вие бихте могли да общувате с него и да започнете да правите първите стъпки по пътя на взаимното уважение като изградите здрава, емоционална връзка с детето си. Бременността е изключителен период, както за родителите, така и за детето. Безценен етап от детското развитие, който за съжаление често се пропилява.

Колкото до пренаталната стимулация тя е един прекрасен метод за въздействие върху развитието на детето преди да се роди. Техниките, които се използват за стимулация съществуват от векове и голяма част от майките ги използват интуитивно по време на своята бременност. Основната идея на тази програма е подаването на стимули към развиващия се мозък на бебето, съобразени, разбира се, с етапа на развитие на неговите сетивни системи по време на бременността. Резултатите са изключително впечатляващи. Казвам го и от личен опит.

Как точно пренаталното възпитание влияе върху личността в по-късна възраст? Какви изследвания има в тази посока?

В областта пренатално развитие има много изследвания, които разглеждат различни аспекти от вътреутробното развитие на човека. Една част от тях засягат интелекта, а други са насочени към психическото развитие и т.нар. емоционална интелигентност. За това как точно пренаталното развитие влияе на развитието на човека, ще разберете повече на лекцията ми в Академия за родители Варна.

Какво могат още да научат родителите от лекцията Ви на предстоящата Академия за родители във Варна?

Ще поговорим за развитието на мозъка и сетивата през бременността и за тяхната роля в развитието на детето след раждането. Ще обърнем внимание на пренаталната стимулация като най-достъпен, неинвазивен метод за въздействие върху развитието на бебето и разбира се, на изграждането на здрава, емоционална връзка с детето ни още преди да се роди. Ще се запознаем с последните научни изследвания в областта пренатално развитие и ще Ви споделя моите удивителни резултати от прилагането на тези техники върху развитието на дъщеря ми.

Изпрати коментар

Подобни публикации