Внукът ми пляска с ръце без причина

  • Моят внук е на 4 години. От известно време пляска с ръце, без да има причина за това. Въпреки многократните разговори, че това не трябва да се прави той продължава. Какво бихте ни посъветвали да направим, за да спре да пляска без видима причина. Предварително Ви благодаря.
Госпожа О: Макар да няма причина за започване на пляскането на пръв поглед, то вероятно има тенденция в ситуациите, в които то се появава. Без да забранявате пляскането, опитайте се да отделите една седмица време, за да наблюдавате детето. Какво се случва преди започване на пляскането, по време на пляскането или след това. Възможно е да забележите, че детето пляска, когато е превъзбудено от игра, когато е правило опит да привлече внимание, но не е успяло, когато е уморено и има нужда от сън, когато е прекарало твърде много време неподвижно, когато е изнервено, когато е в добро настроение, но се чуди какво да прави, изпитва скука и т.н.

Ако детето ходи на детска градина, поговерете и с учителката. Пляска ли и в детската градина, може ли да съобрази кога да спре, пречи ли на заниманията, как реагират другите деца.

Опитайте се да си спомните събития и  преживявания на детето около периода, в който пляскането е започнало.

Записвайте си наблюденията и накрая ги обобщете. Това ще Ви помогне да разберете по-добре корените и характера на това поведение.

Вероятно пляскането е породено от нуждата на детето да промени нещо, да се справи с даден дискомфорт. Подобно нещо правят и възрастните, макар и доста по-обрано. Примерно по време на скучна среща, може да видите хората да си рисуват на листа пред тях, да шават нервно с крак, да потропват с химикалката и т.н.

Когато откриете причината за поведението може да обсъдите с детето начини за справяне. Ако забранявате, без да сте открили защо детето пляска, забраната няма да има особен ефект и ще остави впечатление у детето, че прави нещо лошо. Ако пляскането е породено от продължително седене на едно място, го научете как да поиска да се разходи, раздвижи или да смени седящата позиция от стола на земята например. Договорете го и с учителката в детската градина, за да имате съгласуваност в подкрепата към детето. Ако го прави от умора, предложете му да се оттели и да си почине малко. Ако го прави от превъзбуда, може да му подарите мека топка, с която да играе с ръка и т.н. Това не са готови решения, а примери за възможно отработване на пляскането. След наблюденията, които ще проведете е вероятно да Ви хрумнат много по-различни и по-адекватни решения. Важното е да чуете и детето и бъдете негов подкрепящ партньор в промяната.

Ако пляскането Ви притеснява твърде много и виждате, че има негативен ефект в отношенията му с връстници, приятели, учители, то тогава е добре да се обърнете към психолог, за да получите професионална подкрепа.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации