Вредна ли е мъглата за малките деца

Вредна ли е мъглата за малките деца

Когато мислите за зимата, какво е първото нещо, което ви идва наум? Повечето хора биха казали сняг. Тази година обаче повечето от нас биха заявили – мъгла.

Мъглата представлява кондензирала водна пара във вид на микроскопични капки (при температура под 0 °С – ледени кристали) в приземния въздушен слой. С други думи тя е облак, който започва от земната повърхност и намалява видимостта под 1 km. Тя рядко се задържа дълго след изгрев слънце извън населените места и няма основен болестотворен ефект, различен от намаляване на видимостта.

Не така стои въпроса обаче, когато тази мъгла не е смесена с други замърсители в градовете, заедно с които образува смог.

Основната причина за образуването на смог е увеличаване на замърсяването на въздуха. Сред основните замърсители на въздуха в днешно време са серен и азотен диоксид от автомобилите, различни промишлени замърсители като въглероден окис, летливи органични съединения, озон и прахови частици. Те се смесват с мъглата, за да образуват плътен слой в атмосферата.

Смога обикновено се задържа през целия ден, което води до различни заболявания. Най-опасен е той за децата, защото те имат къси и недоразвити дихателни пътища и затова реагират на токсичните вещества в него. Освен това, децата дишат през устата и имат много по-слаба възможност за адаптация.

Смога се отразява неприятно и на болните от сезонния грип или настинка. Мъгливото време влошава симптоми като хрема и кашлица. Забавя се процесът на оздравяване. Затова за децата е препоръчително да стоят у дома и да сведат до минимум излизанията в мъгливо време.

Ето част от заболявянията, чийто симптоми се изострят по време на смог или мъгла:

  • Нарушена функция на белите дробове: фините прахови частици във въздуха попадат в белите дробове, като ги запушват и намаляват техния функционален капацитет, което увеличава пристъпите на хрипове, кашлица и задух.
  • Кашлица: един от основните начини, по които замърсяването предизвикват кашлица, се дължи на вдишването на смог, който може да доведе до пристъп, след като раздразни дихателните пътища.
  • Астма: фините прахови частици, които се намират в смога, водят до затруднения в дишането при хората с асма. Те не само, че се влошават, но често са в криза през целия мъглив период.
  • Бронхит: продължителното излагане на смог влошава и бронхита. При него лигавиците са възпалени и раздразнени от замърсителите. Дразнене на очите: замърсителите във въздуха са склонни да дразнят лигавицата на окото, което причинява различни инфекции, водещи до зачервяване или подуване.

Как да се предпазим от смога?

Смогът е природен феномен, който е резултат от човешки дейности. Избягвайте места, в които имат огромни количества замърсители на въздуха като големи кръстовища, индустриални зони и други. Не забравяйте, че и вие имате принос към замърсяването – ограничете придвижването си с автомобил и ползвайте общественият транспорт.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации