Въпроси за родители

Въпроси за родители

Всеки родител иска детето му да е в безопасност.

Но какво е безопасност?

Никой от нас не живее в абсолютна безопасност. Това, което правим е да управляваме риска: слагаме си предпазни колани, пием витамини, не се прибираме сами по тъмно.

За да могат да се развиват децата ни, имат нужда от безопасна среда, в която не са застрашени живота и здравето им, но в която могат да паднат, да се спънат, да се отклонят от пътя си. Всичко това им трябва, за да се научат да стават, да запазват равновесие, да се ориентират, да намират вярната посока.

Нормално е да искаме да предпазим децата си, но ако останат вкъщи или ако винаги ги държим за ръка, няма да могат да опознаят света и да развият собствените си способности.

Всеки родител очаква детето му да опознае света.

Но как да стигне до него и да го изследва?

Няма лош, странен или срамен начин за придвижване. Всяко помощно средство, което позволява самостоятелното придвижване на едно дете, е стъпка към неговата самостоятелност и развитие като цяло. Децата имат вътрешна необходимост да докосват, да опитват и да влияят на света около себе си. И най-простото приспособление за придвижване помага на вашето дете да развие сетивата си, да обогати опита си и да даде свобода на въображението си.

Всеки родител иска да общува с детето си.

Но какво е общуването?

Познати са ни много видове комуникация – устна, писмена, чрез мимики и жестове. Понякога се разбираме само с очи, понякога само с усмивка, друг път дори и когато просто мълчим. Родителите се научават да разбират децата си от първия ден. Понякога в стремежа си да общуваме с децата си, превръщаме „общуването” в говорене – нашето. Някои деца имат нужда от повече време, за да формулират изречение – изчакайте ги, други деца имат нужда да бъдат научени да използват специална система от знаци – научете я заедно с тях.

Бъдете отворени и търпеливи към това, което ви казват децата ви – това да има кой да получи съобщението – родител, приятел, учител, е също толкова важно, колкото самото съобщение и самият език.

Всеки родител желае детето му да ходи на училище и да се научи да чете, пише и смята.

Но колко начина има да правиш това?

При четенето и писането също има различни варианти и отново няма по-добър или по-лош вариант. Има подходящи и неподходящи за вашето дете подходи и помощни средства. Просто му помогнете да намери най-работещия за него вариант и го окуражавайте, докато го усвоява – все пак на никого не му е било лесно да се научи да пише и да чете. Изберете за детето си училище, в което ще уважат или намерят, приложат и развият специфичния му начин да чете и да пише.

Всеки родител иска детето му да бъде творец.

Но за кое изкуство е подходящо детето ви?

За всяко! Помнете, че не хората трябва да отговорят на изискванията на едно изкуство, а изкуството да отговори на нуждите на хората да се изразят, да се забавляват, да зарадват другите. Окуражавайте детето си да участва в училищните тържества – не очаквайте и не изисквайте перфектна изява от никое дете, но ще видите колко положителен заряд и настроение ще му донесе да бъде част от групата на сцената. Или да направи само картичка за Коледа или подарък за рождения ви ден.

Всеки родител иска детето му да открие красотата на света.

Споделете с детето си красотата на природата.

Сред природата ще намерите хармонията и спокойствието, което ще ви сближи с детето ви и ще ви помогне да видите истински важните неща за вас и за него, които ежедневните грижи понякога ни карат да забравим.

Всеки родител мечтае детето му да има приятели.

Но къде да ги намери?

Навсякъде! Навсякъде, където има деца, детето ви ще срещне друго дете, с което ще му е забавно да поговори или да поиграе. Сприятеляването между децата е най-естественото нещо на света.

Всеки родител мечтае детето му да е успешно.

Но кога едно дете е успешно?

Винаги, когато стига своите собствени върхове. Никой не знае къде е границата на възможностите на едно дете и дали най-простото на пръв поглед нещо не е най-голямата победа за него. Празнувайте всяка победа, всеки връх. А след това позволете на детето си да приеме следващото предизвикателство, позволете му да се разочарова, да пожелае успеха, да се потруди за него, да го заслужи, да го отпразнува истински.

Всеки родител иска детето му да играе, да се развива и да се усмихва.

Всяко дете има нужда от  родител, на когото да подари най- слънчевата усмивка на света…

Източник: priobshti.se

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации