Големите възможности на умалените светове.

Големите възможности на умалените светове.

Умаленият свят е тип игра, при която с помощта на играчки, фигурки, конструктор, материали от природата и други подръчни средства се създава умален вариант на реално съществуващи обекти, места, обиталища, сцени за приказки, истории и т.н. Те са много полезни игри за децата, защото им помагат да изградят цялостни понятия за познати и непознати светове (примерно: изграждане на селца и градове, показване на света на динозаврите и др.), да изпробват различни роли и действия, да развият фантазията си и най-вече да обогатят речника си.

Може да изградите умалени светове по всякакви сценарии:

– езеро или море: в един плитък леген може да има островчета, камъни, рибки, жаби, растения, пясък на дъното, дръвчета, миди, рапани, морски звезди, кит;

– светът на динозаврите: в щайга или кашон с фигурки на динозаври, камъни, по-големи растения;

– ферма с животни: в тава, щайга или кашон с полянка, стопански сгради, фигурки на прасе, крава, кон, кокошка, трактор, пръст;

– космос: планети и звезди, които се спускат от тавана на кутия;

– град около влакова линия: с конструктор се строи мост, къщи, коли;

– строителна площадка: багери, камиони, пясък, камъчета, пръст;

– мини къща: кукли, мебели, кухня, посуда.

Сюжетите наистина са неизброми и зависят най-вече от интересите на детето, възрастта му, книжките, които му четете и местата, на които го водите.

Умалените светове стават начин на игра около втората година на детето. Може да се ориентирате, защото по това време вероятно то има определени интереси и любими играчки, с които играе повече от другите и му е интересно всеки ден да разширява играта си с тях, включвайки нови елементи. Около тези играчки може да започнете да създавате умалени светове.

Първоначално Вие трябва да моделирате играта, т.е. трябва да покажете на детето как да играе. Примерно, като построите селце, разположете животните, покажете как излизат на паша, как пият вода, как се прибират в обора. Обяснявайте какво правите и имитирайте езика на животните за автентичност. Ако Вашият сюжет е строителна площадка, покажете как копае багерът, побръмчете като него, покажете как загребва пръст и пълни камиона, а пък той, от своя страна, разтоварва. Всичко зависи от Вашата фантазия.

Децата обикновено са силно заинтригувани цели светове да изникват пред очите им. Наблюдават с любопитство и скоро ще забележите, че искат да се включат в играта и дори да я водят.

Възрастта на детето има значение. При 2 годишните, започнете с по-опростени и познати сценарии: ферма, езеро, селце. Включете не повече от 2-3 животни и къщи. Показвайте им по-прости действия: кончето пасе, пие вода, спи, а тракторът оре и превозва товари. Материалите не трябва да са дребни, а да са удобни за хващане и манипулиране, за да може и детето да борави с тях. С времето добавяйте още елементи и усложнявайте играта.

Нормално е в тази възраст децата лесно да събарят и развалят подредбата на умаления свят, но то е само защото искат да разгледат отблизо, да проучат, да експериментират. Затова не им се сърдете, а включете и това към играта – примерно, ако детето е съборило моста над влаковата линия, веднага извикайте строителната бригада, за да го възстанови.

Включвайте детето според възможностите му. Ако строите мост, очевидно Вие в началото трябва да положите основите, да осигурите неговата стабилност, височина, широчина. Но в даден момент от строежа, може да приканите детето да съедини два елемента и да ги добави. Това може да е ново умение за него и да изисква време. Оставете го да опита и му помогнете/насочете, когато усетите, че е необходимо. Бъдете тръпеливи, детето е на върха на щастието си, че учи нови неща и че участва наравно с Вас. Може да го включите и като му задавате въпроси: „Къде искаш да живее кончето? и детето да посочи или пък да Ви подава материалите.

Децата на 2-3 години може бързо да изгубят интерес. Това е нормално. Не настоявайте играта да продължи, може да се върнете и по-късно към нея.

По-големите деца ще бъдат заинтригувани от по-сложни сюжети и умалени светове с повече детайли. Може да се разиграват и по-абстрактни сцени от книги.  Децата над 3 години ще са щастливи да ги включите в решаването на проблеми при създаването на умаления свят. Примерно за сцената с динозаврите, Ви трябват гигански растения. Какво може да използвате? То има ли идеи? Те вече са достатъчно големи да използват символи и заместители на реални обекти и търсенето на решение за тях е удоволствие.

4-5 годишните дори могат да използват умалените светове, за да разказват собствени истории. В тази възраст оставете детето да води играта и приемете отредената Ви роля. Взаимодействайте с детето чрез даден герой от историята. Така то учи много за общуването и придобива ценни социални умения.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации