Да готвим заедно с децата – полезно и забавно

Да готвим заедно с децата – полезно и забавно

„Готвенето с деца не е просто рецепти и съставки, то е забавно, полезно и вдъхновяващо!“

Готвенето е процес, който ангажира всички сетива – зрение, слух, мирис, докосване и разбира се, най-вълшебното – вкусовите рецептори! Ето защо, когато готвим с децата, стимулираме сетивата им, развиваме техния мозък, а едновременно с това си осигуряваме моменти на контакт и близост с тях.

Готвенето е и чудесен повод да поговорим за значението на мерните единици, за състава на веществата, за химични разтвори, физични процеси, или просто да се посмеем и изцапаме заедно!

Това е и причината да Ви разкажем малко повече за т.нар. „тандемно готвене“, или готвене, в което децата до нас са истински и пълноправни участници и да Ви споделим любимата ни рецепта.

Като специалисти и майки сме готвили с деца много пъти и намираме, че при добра подготовка, готвенето с тях може да се превърне в изключително приятно и забавно преживяване, а не в пълна катастрофа за нас и нашата кухня.

Добре е да:
– изберем време, когато детето и Вие не сте прекалено изморени – напр. сутрин или след дневния сън на малчугана;
– предварително да извадим и измерим съставките, които ще са ни необходими;
– с по-малките деца – да използваме пластмасови купи;
– да дадем възможност на децата да смесват и бъркат, защото те наистина обичат да го правят;
– да превърнем готвенето в специален момент – сложете престилки и шапки (запретнете ръкави), измислете име на Вашия ресторант, разпределете си роли и пуснете любимата песен;
– да помислим за стратегии за включване на детето в почистването;
– да готвим тандемно, когато ни предстои почистване.

И може би най-важното правило, което е добре да не забравяме – отпуснете се, изключете телефона си и не спирайте да се забавлявате, дори когато по-голяма част от захарта е в косата ви, млякото – по дрехите, а брашното – навсякъде около Вас.

Ето и нашата любима рецепта за „тандемно готвене“ и съвместно похапване:

Мъфини – малки и много вкусни кексчета

Необходими продукти:
2 яйца
1 ч.ч захар
2 ч.ч. брашно
125 гр. разтопено масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 бакпулвер
1 ванилия
Щипка любов и чаша усмивки

Начин на приготвяне

Първата стъпка от рецептата е подготовката на продуктите – разтопете маслото, яйцата извадете от хладилника и пресейте брашното, заедно с бакпулвера.
Втора стъпка – разбийте яйцата, заедно със захарта с миксер, тел за разбиване или с вилица. Добавете киселото мляко и отново разбъркайте, добавете и маслото.

Към течната смес добавете пресятото с бакпулвера брашно малко по малко при непрекъснато разбиване до получаване на еднородна смес. Накрая добавете ванилията и отново разбийте. През цялото време се усмихвайте и не спирайте да се забавлявате.

Във всяко гнездо на формата за мъфини сложете по една хартиена кошничка и щипка любов. Напълнете ¾ от обема т.к. мъфините увеличават обема си и ако сместа във формичките е повече от необходимото ще прелее и трудно ще се изпекат.

Печете мъфините, в предварително загрята на 180 градуса, фурна за 20 – 30 минути. Проверете дали мъфините са изпечени като бучнете с клечка за зъби, ако остане суха – мъфините са готови! Сложете любимата цветна покривка и стимулирайте вкусовите си рецептори!

Внимание: Минимален брой готвачи – двама!
Подходяща възраст на готвачите – от 3 до 103 години!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации