Да научим детето да пише според метода Монтесори

Да научим детето да пише според метода Монтесори

Знаете ли, че да научим детето да пише може да бъде също толкова лесно, колкото и да го научим да говори?

В училищата Монтесори се прилага фонетичния подход, при който децата първо се учат да разпознават буквите и техните звуци и след това се учат да изграждат по-дълги думи. Ето как може да приложите този метод у дома в 3 лесни стъпки.

Буквите в началото

Набавете всички букви от азбуката, като гласните и съгласните трябва да са в отделни цветове. Така децата по-лесно ще се научат да ги различават.

Когато детето започне да проявява интерес към буквите /обикновено това се случва към третата година/, представете му 2-3 букви наведнъж.

  • Покажете му как с пръст да премине през очертанията на буквата, все едно я изписва и едновременно с това произнасяйте звука ѝ ясно и отчетливо.
  • Насърчете детето да повтори показаното с изрази като: „Хайде сега ти“, „Покажи ми „Р“ и т.н. Важно при тази стъпка е да подсетите и подскажете на детето коя е буквата.
  • Посочете една от буквите и помолете детето да отговори коя е тя, без да му подсказвате.

Преминете към следващата група букви едва след като детето научи добре първата група букви и звукове.

Вижте още: Подготовка за писане

Когато овладее цялата азбука, детето е готово да съставя кратки думи от по 3-4 букви. Ето едно упражнение, което ще Ви помогне да напреднете в четенето:

В малка кошничка сложете картинки на предмети с кратки имена. Нека детето да избере една картинка и да произнесе високо това какво е изобразено. След това да намери и покаже буквата на първия звук, после на втория и т.н. Накрая накарайте детето да прочете цялата дума.

Откъс от книгата „Как да отгледаме очарователно дете – Методът Монтесори“ на Тим Селдин.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации