Да научим децата на добродетели чрез празниците

Празниците – душата на един народ, ни дават възможност да се свържем с българското наследство, традиция и култура. Празниците създават ритъм, чрез който децата могат да опознаят и преживеят промените в природата, сезоните, годината, седмиците, дните. С отбелязването на празниците ние обогатяваме нашите деца, защото всеки един е свързан с една или няколко добродетели – смелост, доброта, благодарност, любов, симпатия, споделеност, искреност, уважение и др. За да подкрепим децата в израстването им в истински личности, е нужно да изградим силен дух и ценностна система, свързани с отношението към себе си и другите,  към природата и културата, изкуството и общочовешките ценности, проявата на своята индивидуалност и способност за развитие в група, проява на взаимопомощ и подкрепа.

12204742_10153778783778395_1327816175_n (1)

Празниците са нашият ефективен начин, като родители и учители, за създаване на добри навици, различни усещания и възпитаване на качества. Това е начин да приобщим децата към българската култура. Това не е поредният празник, в който родителите са публика, а децата актьори. Всички са въвлечени в него от самото начало.

Ние от Арт работилница „Две ръчички” и Детска къща „Приказка без край” Ви каним да преживеем заедно една година на празнуване на добродетелите, в която заедно с децата да създаваме красотата вътре в нас самите.

Тази година цикълът започва с празника на Смелостта и Светлината на 8 ноември, събрал в себе си посланията на Димитровден, Будителите и Архангел Михаил. Ще пеем, ще разказваме вълшебна приказка и ще изработим фенери от ябълки, за да преодолеем тъмнината. Събитието ще се проведе в неделя на 8 ноември от 15.30 до 18.30ч.  в Детска къща „Приказка без край” на ул. „Кръстьо Сарафов” 41. За записване за участие на телефон: 0892 23 23 93 . Повече информация може да видите тук.

12202065_10153778783998395_464928341_n (1)

След което ще продължим с:

Декември: В духа на Коледа –  благородство и надежда,  взаимопомощ и споделяне, вяра и търпеливост

Януари: Сурва, сурва Година – постоянство, просвещение и воля

Февруари: Празник на лозарите – любов към земята и труда, споделеност и благополучие

Март: Баба Марта и Пролетта – да преживеем идването на пролетта в бяло и червено, пробуждане, любов и уважение

Април: Великден – радост и доверие в живота, споделеност и раждането на живота

Май: Гергьовден и празника на буквите – да преживеем богатството и плодородието на българската земя

Юни: Еньовден: благодарност и благоговение, удивление и преданост към природата

Пожелаваме Ви любопитство, отвореност и постоянство. Редовно следете нашите публикация и нека заедно преживеем духа на всеки празник.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации