На 3 години: Да научим повече за професиите с театрални игри

На 3 години: Да научим повече за професиите с театрални игри

Децата постепенно стават любопитни към отделните професии. Може да им разкажете какво прави лекарят, пожарникарят или балерината, но представете си колко по-вълнуващо би било да пресъздадете моменти от професиите им с театрални игри.

Как?

С много желание и фантазия, разбира се. Другото ще дойде от децата.

Ако Вашето дете се вълнува от професията на пожарникарите, например, предложете му да построите с конструктор пожарната станция. Децата откликват с голямо желание, защото всичко, за което сте им разказвали оживява пред тях. За да има истински театър ще трябва да построите и къщи – все пак нещо трябва да гори. Да си представим, че в едната къща живее Мечо, в другата Прасчо, в третата- Кончето. Прасчо решил да си приготви закуска, но се разсеял и забравил, че е сложил нещо на огъня. Закуската изгоряла, а искричка попаднала на пердето и оттам лумнал пожар. Прасчо хукнал към съседа си Мечо и двамата се втурнали сами да гасят пожара, но колкото и кофи вода да хвърляли, поражът не угасвал. Тогава изтичали до Кончето, а то веднага звъннало на пожарникарите да дойдат. Те мигом се качили се в пожарните коли и се запътили бързо към къщата на Прасчо. Разпънали маркучите, разтеглили стълбите и изгасили пожара. Накрая всички се поздравили за добрата работа.

Това е примерен сюжет, Вие може да си измислите свой. Важното е да насърчите детето да участва в изработването на декора. Може изиграете всичко зад театрален параван, но много по-ефектно е да се случи нашироко на пода и детето да вижда сцената от „птичи поглед“, да може да пипа фигурите, да ги размества, да дава идеи за хода на пиесата и т.н. Играйте с гласа си, въведете точната емоция, малко хумор, малко интрига, вълнение, съвсем като истинско представление. На моменти спирайте и питайте детето какво да направи даден герой или какво да каже, така детето ще стане съавтор на пиесата.

По подобен начин може да въдетете детето в ценни детайли за всяка професия, която го интересува. Обикновено след театъра, подвластно на емоцията и силното преживяване, то продължава да възпроизвежда и доразвива части от сюжета и да играе самостоятелно с декора на сцената. Такава игра може да играете с децата над 3 години.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации