Да оправим бъркотията с игри

Да оправим бъркотията с игри

Позната ли Ви е гледката на пръснати навсякъде из дома Ви играчки? Дребни и големи топки, камиони или кукли, коварни малки колички, които дебнат къде ще стъпите, парчета пластелин, части от пъзели, книжки, моливи, строителни блокчета, листа и какви ли не още следи от творческите завоевания на децата. Да играят и да предизвикват бъркотия е напълно нормално и естествено за тях. Те се впускат с пълни сили в играта, дават воля на въображението си, експериментират, изследват. Вие го знаете, но това не прави почистването по-леко занимание след като малкият тайфун се оттегли от бойното поле. Прибирането може да продължи цял час, а разхвърлянето трае само някакви си секунди.

Наистина възможно е да постигнем и друга реалност. Когато приключи дадена игра, да се приберат материалите, с които сте боравили и да извадите следващите. Факт е, че спокойната, по-изчистена и подредена среда помага на децата да се фокусират и да учат активно. Ако сте постоянни в това изискване и го прилагате още от бебешка възраст, вероятно ще имате успех и в бъдеще.

Освен това можем да се опитаме да въведем правила. Да, може в дъждовен ден да се играе с кинетичен пясък у дома, но само на определено място, за да не се разпръсква навсякъде. Да, може да се разтила топчето тоалетна хартия, но само това, което специално сме изработили за теб…. от плат.  Да, можеш да рисуваш, но върху масичката в кухнята, защото и да се изцапа наоколо, се почиства лесно. Когато ясно договорите правилата, е по-вероятно децата да ги следват. Все пак бъдете търпеливи, когато има едностранно нарушаване на договора.

Помолете детето за съдействие.Почисти!“ може да събуди съпротива или най-малкото безразличие. „Ще ми помогнеш ли да приберем!“ звучи различно, партньорски. Вероятно е децата да се отзоват на молбата за помощ. За да създадете навик, трябва да минете през фаза, в която заедно се справяте със задачата и системно да го прилагате. За да почисти детето само, трябва постепенно да изградим у него мотивация да го прави. Подреждаме, за да ни е приятно да седим в стаята, да не се спънем в някоя от играчките, за да може утре лесно да намерим това, което търсим, за да е чисто и приветливо за всичк и т.н.

Знаем обаче, че има моменти, в които не съумяваме да постигнем желания ред. Играта е бурна, динамична и децата странно държат всички извадени неща да си стоят пръснати навън. Не искаме да разваляме веселбата с постоянно напомняне да се приберат играчките, нито да прекършим творческия импулс. За съжаление и в края на играта, децата не изгарят от желание да подреждат. Дали защото са уморени или за тях това е досадно.

Дали можем да подходим хитро и да увлечем малките в прибиране и подреждане с игри?

Състезание

Състезавайте се с детето (ако имате две или повече деца, може да се състезават помежду си). Кой ще уцели коша с повече плюшени играчки? Кой ще събере повече сини топки? По същия начин може да прибирате камиони в гаража, тебешири в кутия и всичко останало. Тъй като всичко става под формата на игра, е вероятно децата скоро да са толкова погълнати от нея, че изключително отговорно разчистват всичко наред.

Нестандартни решения

Ако току що сте почистили с прахосмукачка, а детето върви след Вас и реже доволно лентички хартия във всевъзможни дребни формички навсякъде, поемете дълбоко въздух и издишайте. Сега се усмихнете! Време е за нестандартно решение. Предложете например да си поиграете на готвачи, а за манджата, която ще забъркате, трябват специални продукти – малки бели листчета. Още! Още донеси! Тези не са достатъчни за супата!

С математика и цветове напред

Кой е казал, че докато се чисти не може да се смята и брои?! Предложете на детето да играете. Вие ще му задавате определени мисии/предизвикателства, а то ще ги изпълнява. Донеси с тичане 2 влака – единият да е голям, а другият малък./ Донеси с подскачане 5 сини топки. /Напълни тази торба само с червени строителни блокчета./ Докосни си носа с лявата ръка и стигни до…оттам вземи …. и го донеси тук./ Построй кула от книжките. / Напъхай всички моливи в кутията и след това ги разклати, за да чуем какъв звук ще издадат. /Донеси въможно най-много зелени неща. Ако предизвикателствата са интересни, скоро бъркотията ще се превърне само в спомен.

Да осигурим място за кацане на Мечо

Мечо е пътешествал из далечви страни и сега се връща със самолет у дома. Но няма къде да кацне! Дали може да му помогнем и бързо, бързо да осигурим площадка, където да се приземи. Ах, Мечо, толкова ни липсваше!

Това е един възможен сценарий, а Вашата фантазия може да роди още цял куп и дори по-интересни. В основата на тази игра е, че детето общува не директно с Вас, а с играчката. Когато говорите през играчката, децата по-ангажирано се включват в задачата. Това е техен приятел и те се отзовават. Играчката може да обикновен чорап с очи, любимото мече или зайче. Когато обаче заговорят, се случва вълшебство и децата реагират много позитивно.

Измислете си песничка

Дори да няма строга поетична форма, не е важно. Децата обичат песни с действия и се включват да играят. А това може да стане Вашата специална песничка за почистване след игра и да е забавно да я пеете всеки ден.

Важното е да приемате бъркотията след игра като нещо нормално. Усмихнете се и използвайте повода за още забавни игри, за да общувате пълноценно с детето и да го научите на нови умения.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации