Да оставим нещата да се случват, когато не ние притежаваме проблема

Да оставим нещата да се случват, когато не ние притежаваме проблема

Много родители често се чувстват фрустрирани от усещането, че трябва те да решават всички проблеми, с които детето им се сблъсква:

Имам научен проект за утре и още не съм го започнала!“
„Наказаха ме в училище.“

Не знам какво да облека за партито довечера.“
„Той ми грабна играчката от ръцете! Искам си я обратно веднага!“

Вероятно подобни примери Ви звучат познато? Естествените родителски инстинкти Ви карат да се запитате: “Какво трябва АЗ да направя по въпроса?”

С Поведенческия прозорец и понятието “Кой притежава проблема?” във Вашето съзнание, Вие би трябвало да се освободите от отговорността да разрешавате подобни проблеми, поради факта, че това са проблеми, които преживява детето Ви, а не Вие. И това не означава, че няма да положите усилия, за да го подкрепите да намери решение на проблемите си.

В програмата “Трениране на Успешни Родители”, призоваваме родителите да си признаят, че често има проблеми, които принадлежат само на детето. Тези проблеми на детето не влияят на родителя по конкретен или осезаем начин. Въпреки този факт, родителят често се чувства загрижен и иска да помогне на своето дете да разреши проблема си.

Програмата „Трениране на Успешни Родители“ предлага, когато децата притежават проблемите,  родителят да ги подкрепи със своето ПРИСЪСТВИЕ, ПРИЕМАНЕ И АКТИВНО СЛУШАНЕ.

АКТИВНОТО СЛУШАНЕ е изключително подкрепящо, защото помага на детето да преодолее силните чувства и след това да помисли трезво върху своя проблем и само да намери решение.
Когато прилагате активно слушане за проблем, който детето Ви притежава, е много важно да имате две особено важни неща в предвид:

  1. Да останете в настоящия момент, вместо да връщате разговора назад или да го прибързвате напред и
  2. Колко изкушаващо е да искате да анализирате и интерпретирате мотивите на детето, знаейки колко неефективно и дори увреждащо за взаимоотношенията Ви може да бъде това.

Опитайте! Дължите го на себе си, за да се освободите от отговорността да разрешавате проблеми, които не притежавате и за които не сте отговорни.

Помислете за това и по следния начин: Как детето Ви ще избере да разреши своя проблем, е извън Вашия контрол. А това е полезно и за Вас, и за него.

За дати на предстоящи обучения за Трениране на успешни родители по системата на д-р Томас Гордън следете карето по-долу.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации