Да поиграем красиво с мотивите от чипровските килими!

Да поиграем красиво с мотивите от чипровските килими!

Представяли ли сте си, че детето може да играе не само с играчки, купени от магазина, а с такива, които са вдъхновени от нашето културно наследство. Искаме да Ви представим един от най- красивите български занаяти, който наскоро влезе в защитения списък на нематериалното културно наследство на Юнеско – чипровските килими и да ви дадем много идеи за игра, творчество и забавление с техните мотиви.

Възможност за това дава книжката за оцветяване „Пъстри килими“ на Цветелина Петкова, която представя седем мотива, от най-ранния период от развитието на килимите: канатица, каракачка, бибица, колото и други, всички носещи здраве, закрила и благоденствие на дома. Към всеки мотив има описание с неговото значение и приложен модел за оцветяване.

Авторката е изучавала занаята в художественото училище в Чипровци. Тя е чипровска снаха и казва, че е щастлива, защото се е изпълнила мечтата ѝ да е в къща, пълна с килими. „Вече 16 години се уча от една от най-опитните жени в занаята, свекърва ми Мара Лачина.“ Цветелина списва и блога: „Аз съм си аз. Чипровски килими.“, където показва свои разработки на мотивите със средствата на графичния дизайн. „Целта ми е да придам съвременен облик на традиционните мотиви и така да се доближат повече до модерния бит и интериор, да станат интересни за повече хора“. Цветелина участва със свои творби на Фестивала на килима в Чипровци, а също и в изложбатата „Чипровски килими. Традиции и съвременност“ в Националния етнографски музей в София.

528880_3963049926761_2012456681_nЦвети, как ти хрумна идеята за книжката?

Идеята дойде от хората, които четат блога ми. Интересуваха се от мотивите на килима като отделни елементи, от тяхната символика и значение. Мотивирах се да издам книжката, защото последната книга –албум, писана за чипровските килими е от 60те години на Димитър Станков, издадена е в малък тираж и трудно се намира.

А защо се насочи към децата?

Занаятът може да бъде запазен само ако успеем да привлечем интереса на децата и то от най-ранна възраст. Реших, че книжка за оцветяване е добър начин да насоча вниманието им към красотата на килимите. Оцветявайки различните орнаменти, децата може да експериментират с цветовете, да вложат фантазия, да ги видят в различни съчетания и така постепенно и съвсем естествено да изградят усет за красиво, за хармония, за естетично, а най-хубавото е, че това става чрез един стар български занаят.

Вярвам, че книжката е интересна и за възрастните. Тя насочва към творчество, към експериментиране, всеки може да си вземе нещо от нея.

Продукти

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации