Да поиграем красиво с мотивите от чипровските килими!

Да поиграем красиво с мотивите от чипровските килими!

На какво искаш да се научат децата чрез твоята книжка?

Чипровските килими дават много. Работата по тях развива въображението, творчеството и усета за красота. Освен това, при дизайна и тъкането на килима има много математика, развива се пространственото мислене и логиката. Занаятът учи на търпение, упоритост и труд- килимарството не е работа за един ден и в този смисъл в тъкането има много философия за живот.

На това искам да се научат и децата – хем да ги запозная с чипровския килим, с неговите фигури и символи, хем да ги подбудя да са смели и да създават свои орнаменти, да експериментират и да играят. Вярвам, че колкото повече навлизат в занаята, толкова повече ще виждат в мотивите възможности за ново приложение, ще се мотивират да ги използват за украса на дома, като аксесоари и т.н. Целта е самобитността на старото да се съчетае с енергията на новото и младите хора да запазят любовта към традициите. Искам да им отворя онзи свят, в който всеки сам изработва играчките си, твори средата си, в който може да е индивидуалност, защото е създал нещо уникално и свое, а не защото си е купил последният модел телефон или телевизор. Само така децата може да изградят истинско самочувствие, защото нещо могат и са го направили сами.

Какви идеи можеш да ни споделиш за работа с книжката?

Книжката е широко скроена и дава поле за много приложения и при най-малките 3-4 годишните и при по-големите деца, та дори и при тийнеджърите. Мотивите може да се оцветяват директно в книжката или да се снимат и след това да се изрежат, да се разработят като шаблони за пана, за стена, за предмети от бита, за печат и т.н.

Когато книжката се използва в училище, е важно учителят да събуди интереса на децата. Не просто да им даде да оцветяват, защото това няма да носи голям смисъл сам по себе си. Може да им разкаже за килимите, да им покаже различни модели, да им даде задача за проучване на символите или на някои от багрилата. Децата обичат да им отправят предизвикателства, любопитни са и обичат да учат активно. Едва тогава може да дойде работата с книжката. Важно е да има контекст. А след това може да дойдат и нови предизвикателства – да измислят нови мотиви от изходните фигури, да създават модерни дизайни на килими, бижута и т.н.

542300_3653897998156_118298160_nСъвременна разработка на традиционния мотив „Канатица“

Има и още един момент, когато се работи с по-големи деца. Мотивите на чипровските килими се откриват и сред някои индиански племена. Примерно племето навахо. Това е чудесна отправна точка за проучване, за осъществяване на междукултурни връзки и разширяване на кръгозора.

И вкъщи родителят може да извлече много от книжката. Представете си една разходка сред природата в търсене на различни растения, от които после може да се пробва багрене. И 4 годишните ще бъдат поразени да видят как бялата прежда променя цвета си, когато е натопена в отвара от орехови листа, или от люспи от лук, или от коприва и т.н. Най-хубавият момент е, ако детето има възможност да изтъче оцветения мотив с обагрената от него самото прежда. Дори да нямате истински вертикален стан, може да си направите стан от дървена рамка и пирончета, а нишките да се разделят с помощта на пръчка или с ръка. Детето ще е невероятно гордо и щастливо да види резулта от своето творчество и труд.

С мотивите от чипровските килими може да се правят и картички. Подарявам на Детето играе два шаблона за изрязване, които могат да се използват за тази цел. Мотивът е „Огледало с храст“, върху който децата могат да развият въображението си и да му придадат нов изглед. Шаблоните може да изтеглите оттук.

За по-малките деца, ще е забавно и да се опитат да одушевяват някои от орнаментите. Например ако към мотива „жабица“ се добавят очи, се превръща в жабка. Може да се опитат да облекат „каракачката“ или пък „бибицата“.

Гледайки мотивите, могат да си направят шаблон, с който да декорират саксии дори само с темперни бои, или пък да ги пришият или прерисуват върху възглавници да си изработят гривни, колиета. Аз самата работя модели на тъкани бижута и колани в съчетание с дърво, които се приемат много добре от младите хора и ги носят с удоволствие.

11043279_10205178517014606_8503847233281930936_nТъкано колие с чипровски мотиви

 

Продукти

[product id=“237977″]
[product id=“237977″]
[product id=“237975″]

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации