Да поиграем красиво с мотивите от чипровските килими!

Да поиграем красиво с мотивите от чипровските килими!

Детето играе също има идеи за приложение на мотивите от книжката:

Мотивите може да се изпозват като зрителни стимулации при новоредени бебета. В този период те са привлечени от силно контрастни образи, поради замъгленото и ограничено зрение. Изберете си мотиви, оцветете ги в черно на бял фон или обратното и ги показвайте на детето. Фигури дават възможност за разказване на кратки истории – примерно жабицата, бибицата, каракачката и т.н.

За 2 годишните може да копирате по 2 от всяка фигурка и да стимулирате детето да ги напасне по двойки, подобно на тази игра.

На 3 и 4 годишните може да изрежете фигурките или да ги направите като шаблон и заедно да правите различни комбинации от тях и да създадете свои уникални проекти за килими.

На 4-5 годишните дайте изрязани триъгълници и ромбове (оснивни фигури от килима) и да измислят свои мотиви като ги подреждат в желана съвкупност. Така развивате базисни математически умения.

10710753_10204112112275154_899922810868216800_n
Килим „Бакамски“, дизайн Цветелина Петкова. Тъкан от Мара Лачина и Николина Сръбска

Къде може децата да се учат на тъкане в момента?

Ако някой има интерес да запише детето си на курс в Чипровци, нека се обърне към Валентина Тачева. Тя предава занаята с много любов и търпение.

В София официално няма курсове за тъкане на вертикален стан. Това е следващата ми мечта, която много искам да осъществя – да направя курс, кържок за тъкане за деца. Правила съм открит урок в училището на сина ми и интересът беше голям. Децата се състезаваха да навиват канурки (свитъци прежда, с които се тъче), тъкаха на стана, запознаха се с мотивите. Готова съм да се отзова във всяко училище и детска градина, ако имат желание да покажат занаята на децата.

Кой ти е любимият чипровски мотив?

Жар птицата. Среща се много рядко, но е много красив и пълен със символика мотив. А сред любимите ми килими са Бакамски, Пролетна лоза, Есенна лоза.

photo.php

Снимките към публикацията са предоставени от Цветелина Петкова и са защитени с авторско право.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации