Да помечтаем заедно като семейство

Да помечтаем заедно като семейство

Всеки си има своя специална мечта, но още по-специално е, когато споделите мечтите си в семейството. За какво мечтае мама? А тате? А децата?

Ще научите интересни неща един за друг и ще се свържете по един необичаен начин.

Превърнете това в забавно семейно занимание. Отделете място у дома, където да е Вашето общо кътче за мечти. Може да използвате магнитка дъска, картон ии дори плат, на който да закачате това, към което се стремите. Препоръчваме Ви да използвате картинки – снимки от стари списания, изображения от интернет или да ги нарисувате сами. Целта е да се получи нещо като колаж, в който всеки да може да види своята мечта и мечтите на останалите.

За да започнете заниманието, е достатъчно да започнете да споделяте. Насърчете децата също открито да изкажат мислите си. Не ги спирайте, нито критикувайте, ако не чуете това, което очаквате. Нека всичко, което се сподели да намери място в кътчето Ви за мечти. Например, ако детето Ви мечтае за ново влаче, намерете картинка на влакче, надпишете я и я закачете на дъската. Не е сега моментът да обяснявате, че има вече 10 влакчета или че нямате бюджет. Нали затова е мечта.

Освен индивидуалните мечти има и общи мечти. За какво мечтаете като семейство? Какво искате да се случи на всички Вас? Какво си пожелавате един на друг?

Това е първата част на играта. Мечтите вече са на дъската, красиви и цветни. Погледнете ги отново. Поговорете как може да се подкрепите един друг в постигането им. Има ли нещо, с което може да започнете веднага? Има ли нещо, което трябва да промените? Какви първи стъпки може да предприемете?  С други думи, опитайте се да направите план за действие. Насърчавайте децата да дават идеи и да поемат задачи. Може да си направите още едно табло, на което да изпишете задачите за дадения месец или да ги раздадете във вид на писма, като за най-малките се опитайте да предадете информацията с картинки.

За всяка мечта има път и решение. И точно за това е полезно това занимание за споделяне на мечтите. Да, не всяка мечта може да се изпълни на момента, но и това не е проблем. Дори напротив. Така децата се учат, че за някои неща трябва да положиш усилие, да потърсиш нестандартно решение, да пестиш, да проявиш инициатива, да потърсиш начини за допълнително финансиране. Най-общо казано, един такъв подход учи децата са активни и работещи за мечтите си, а не просто чакащи някой да ги случи вместо тях. И още нещо, учи ги на търпение – хубавите неща изискват време.

От време на време правете ревизия на дъската за мечти. Вижте как се движите по плана и какво може да се промени.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации