Да сменя ли детската градина?

  • Здравейте, имам 2 сина – на 4 и на 2 години.
    Големият ни син започна детска градина септември месец, на малкият му предстои. Опитвам се да стимулирам развитието на по-големия си син, да не се сравнява с брат си, мислех, че градината ще ни помогне, но не е резултата, който бих искала да видя. Многократно съм искала от жените, които се грижат за него да разбера какво си поставят като цели за първа група, нямам ясен отговор. Госпожите са доволни от детето, кротък, изпълнителен, внимателен, дори в началото казваха, че не умее да се защитава, сега вече напредна значително в това изкуство. Другото което виждам, че често правят е да гледат детски анимационни филмчета. Колебая се дали да продължи да посещава заведението или да търся друг вариант за него. Бих искала и да попитам и на каква възраст бих могла да се надявам, че това което прави не трябва да е за награда, а за да му е хубаво на самия него – например да си прибере играчките, за да ги намира сам по-лесно, да научи буквите за да може да чете сам книги, да не дразни брат си, за да му има повече доверие после и да не страни от него.
    Малкият не ходи на ясла поради невъзможността някой да ме отмени, ако един от двамата се разболее. Благодаря предварително за отделеното време.
 

Госпожа О: В запитването Ви виждам няколко въпроса, на които ще се опитам да отговоря последователно:

1. Доколкото разбирам, искате големият Ви син да придобива нови умения и да се развива, но в игрите с по-малкия брат, това не винаги се получава.

Факт е, че детето на 4 години има различни умения и интереси спрямо детето на 2 и е добре предизвикателствата и преживяванията му да са съобразени с това. Това обаче не означава, че не учи докато играе с брат си. Напротив, играта с по-малките кара по-големите да внимават как реагират, стават по-съобразителни, научават се да споделят и т.н. Едно от най-хубавите неща е, че започват да предават собствения си опит, да обясняват и показват нещата, които знаят, а това само по себе си е от силно значение за тяхното собствено развитие. Разбира се, старайте се да увличате по-голямото дете в игри, които са съобразени с неговите интереси и умения и дори са на една крачка напред, за да има стимул да открива, да експериментира и да учи. На страниците на сайта ни може да намерите идеи за игри с 4 годишно дете, от които може да се възползвате.

2. Вторият Ви въпрос е дали да смените детската градина, ако не отговаря на очакванията Ви.

Изборът на детска градина не е лесна работа. Много сте права да искате да разберете какви цели си поставят учителите, на какво искат да научат децата, в какви учебни ситуации ги поставят, какви преживявания им осигуряват, какви ценности се стремят да изградят у тях, как стимулират изграждането на приятелство между децата, умения за самостоятелност и т.н. Когато Ви казват, че е изпълнителен, питайте какво се очаква от него да изпълни, какъв резултат трябва да постигне, какво се цели с тази дейност и как тя помага за неговото развитие. Когато казват, че е кротък, питайте как взаимодейства с другите деца – участва ли наравно с тях в игрите, учи ли се да споделя, да помага, да изгражда приятелства, да се справя в конфликти.

Бъдете проактивна и опитайте Вие да формулирате какво очаквате от детската градина и след това разговаряйте с педагозите, за да ви разяснят как те работят по приоритетните за Вас цели. Поискайте да Ви посочат и примери от ежедневната работа. Споделете и притесненията си. В този процес е важно да поддържате партньорски взаимоотношения и конструктивен диалог, да си помагате и заедно да търсите решения. Ако откриете, че има сериозни разминавания между Вашите очаквания и модела на възпитание в конкретната детска градина, може да я смените, стига да има такава възможност.

Списъкът с целите и очакванията, който сте направили ще ви помогне да изберете нова градина. Препоръчваме Ви предварително да се срещнете се с директорката, говорете с учителката, говорете и с други родители, чиито деца посещават градината. Нека да Ви опишат какви са заниманията, какви са целите им, какви умения развиват и т.н.

Има нещо, което ме притесни в писмото Ви –„…в началото казваха, че не умее да се защитава, сега вече напредна значително в това изкуство.“ От какво трябва да се защитава детето? Какво се случва в групата, за да му се налага да се защитава? Какъв е климатът в групата, как децата се отнасят едно към друго, как учителките отработват конфликтните ситуации, учат ли ги на сътрудничество, на взаимопомощ, да управляват емоциите и поведението си и как го правят?

3. Третият Ви въпрос е за зависимостта на поведението от награда.

Въпросът е изключително важен. Често, за да стимулираме дадено желано поведение, предлагаме награда. Този модел работи до един момент, но след това изведнъж се обръща срещу нас: детето може да откаже да изпълни задължението си, ако не получи наградата или просто изпълнява механично, без да надгражда и да се развива, защото и за малкото бива възнаградено. Самата награда също губи стойността си и с времето трябва да става все по-съблазнителна, за да видим желаното от нас поведение. С две думи, без да искаме, можем да превърнем децата си в умели манипулатори.

Прибиране на играчките

Ако детето до този момент е получавало награда, за да си прибере играчките, ще му е много трудно да разбере защо от даден момент нататък няма да получава награда. Добре е да поощряваме детето, но трябва да сме внимателни и да не го правим зависимо от награди, особено що се касае до всекидневни задължения. Затова е по-добре да използвате друга стратегия. Например, ако от най-ранна възраст започнете да прибирате играчките заедно след всяка игра, обяснявайки, че така става по-чисто и приятно или за да се насладите напълно на следващата игра, детето постепенно ще го превърне в навик и ще знае защо е важно пространството да се поддържа подредено . Пак може да го поощрите, но не заради самото прибиране на играчките, а за нещо, с което е показал отношение, проявил е особено качество или е допринесъл за решаването на даден проблем. Например, може да му благодарите, че ви е помогнал или да го поздравите, че е успял да прибере всичко бързо, или че ги подредил, така че да са удобни за игра на следващия ден, или че е отделил счупените от здравите, или че се опитва да ги прибира сам и т.н.

Учене на буквите

Ще отделя специално внимание на ученето на буквите. Чудесно е, че се опитвате да разширявате кръгозора му и рано да му въведете важни знания, но също така е важно това да става без натиск и детето да не го усеща като задължение, защото е възможно да постигнете обратен ефект. Ученето на този етап трябва да следва естествения интерес на детето. Затова вместо награда за учене на буквите, сменете стратегията – създавайте интересни ситуации и игри, в които детето да се включва с желание, да иска да изследва и открива, да иска да експериментира, да изпитва радост от играта и така да учи неусетно. Това е начинът естествено да се породи вътрешната мотивация, за която Вие питате. Има различни варианти как да играете с букви:

  • Театър с букви, които влизат в различни ситуации, говорят си и оформят думички;
  • Песнички за буквите;
  • Игра тип свързване на точки;
  • Картинки, чието наименование започва с един и същи звук и които са тъжни, че не знаят коя е буквата, която ги обозначава и искат помощ от детето;
  • Писмо от любимата му играчка, която го моли да й прочете дадена дума или кратко изречение и т.н.

На страниците на нашия сайт може да откриете още много идеи.

Дразнене на по-малкия брат

Що се касае до примера с дразненето, също искам да отбележа нещо важно, което е добре да имате предвид. Чудесно е, че говорите за доверие и приятелство между двамата. Децата обаче, трудно разбират идеята за отложената във времето полза или вреда. Често те не съзнават евентуалните последици от действията си дори в близко бъдеще: примерно качват се на дървото, без идея как ще слязат после. Децата се водят от импулса, от моментното желание или емоция, която ги е завладяла и учат най-добре в конкретната ситуация. Може да си помогнете като с много търпение ги учите и двамата как да се справят с конфликтните ситуации, в които изпадат, така че да се получи съвместната игра и всички да са доволни. Препоръчвам Ви тези две статии статия 1 и статия 2.

Надявам се, че съм Ви била полезна.

Желая успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации