Да създадем приказки заедно с децата си

Да създадем приказки заедно с децата си

Да измисляте собствени истории е прекрасно преживяване, в което може да увлечете цялото семейство. Ще прекарате приятно, а и ще развиете езика и въображението на децата. Ето как може да се вдъхновите:

Какво ще стане, ако…

Това изречение е добър старт за една  нова приказка. „Какво ще стане, ако..“ променя познатото и му дава нови измерения. Какво би станало, ако сега в стаята влети облак? Какво би станало, ако рибите можеха да говорят? Какво би станало, ако родителите станат деца, а децата пораснат изведнъж? На ротационен принцип нека всеки да довърши изречението, а останалите по ред да добавят идеите си към приказката.

Необичайно

Влиза детето в стаята, а там всички кукли седят и четат. Какво се е случило? Или пък по тавана са се появили големи птици, а всяка в човката си носи подарък. Къде ли отиват?

Променете нещо в дома си, в играчките, по време на разходката навън и стимулирайте детето да обясни какво се е случило, да развие историята. Помагайте, задавайте въпроси, задавайте посока, когато е необходимо.

Кутия с чудеса

В кутия или торба сложете различни предмети. Нека всеки си изтегли 5 и след това да ги свърже в история.

Да се превърнем в…

Как ли виждат света птиците, мравките, тревите? Нека да започнем приказка като в този ден с вълшебна пръчка се превърнем в …. Нека всеки измисли в какво, а останалите да се превъплътят в роля. Заедно изработете прости и лесни маски и се впуснете в създаване на приказка. Какво виждате? От какво Ви е страх? Какво обичате да правите? Ако Ви е по-лесно разиграйте спонтанни етюди. Импровизирайте и се забавлявайте.

Какво става по-натам в книжката

Купете нова книжка, която детето не познава. Разгледайте заедно илюстрациите и нека детето се опита да състави разказ по тях. Другият вариант е да започнете да четете и в даден момент да спрете и да го попитате: „А според теб какво ще стане по-натам?„, „Как ще се развие историята?“.

Разкажи-подскажи

Вие започнете история и я разказвайте, но нека детето да избира посоката. Всяка история си има място. Къде да започне нашата история? Има основни герои. Кои са те в нашата история? Случва се нещо извънредно, необичайно. Героят тръгва на път. Има някаква цел. Среща и добри персонажи, които му помагат и лоши, които му пречат. Преживява изпитания, изпълнява задачи. Спазва ограничения (не може да говори, не трябва да отваря сандъка) Намира вълшебни предмети. Връща се у дома. Приказката има поука.

С по-големите деца може да обърнете ролите, нека те да разказват, а пък Вие задавайте предизвикателствата.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации