Двигателни игри с обръчи

Двигателни игри с обръчи

С обръчите може да стимулирате детето да развива грубата моторика дори в дъждовен ден, но и навън на хубава полянка е също толкова забавно да се играе с тях. В детските магазини и магазините за един лев може да намерите удобни малки обръчи, които са удобни за игра на децата от 1 до 5 години.

Скачане

Подредете 5 обръча в редица и насърчете детето да мине през тях, скачайки. Може да играете и с деца на 2 години, но на тях може да им е малко трудно да скачат с два крака едновременно (това е умение се развива напълно към 3тата година).

Може да подредите обръчите и на зигзаг или в кръг, така че да стимулирате детето да променя посоката на скачане. Насърчете по-големите деца (4+) да пробват различни начини на скачане: на един крак или скачане настрани.

Целене с ръка

С обръчите може да играете и на целене. Първо Вие дръжте обръча с ръка вертикално или хоризонтално, а детето нека се опита да го уцели от известно разстояние. Това е забавно и за най-малките, но съобразете за тях да държите обръча ниско и не очаквайте да целят отдалеч. На по-големите деца може постепенно да усложнявате задачата като вдигате височината на обръча и удължавате разстоянието, от което детето се прицелва. След известно време сменете ролите си и нека детето се опита да „хване“ хвърлената от Вас топка с обръча.

С по-малките може да играете като приготвите добре зашити оризови торбички, които те да хвърлят в обръчите, поставени на земята. Може да добавите и образователен елемент, като във всеки обръч поставите цветен лист хартия и приготвите торбички в съответния цвят (най-добре по 2-3 от цвят). Сложете торбичките в кошница и покажете на детето какво се очаква от него – да вземе торбичката и да я постави в обръча със съответния цвят. По подобен начин може да нарисувате и геометрични фигури на торбичките и детето да ги напасне с поставените в обръчите листове с нарисувани геометрични фигури.

Турнир  с бутилка

За по-големите организирайте турнир по точно хвърляне на обръчи. Напълнете една пластмасова бутилка с пясък, за да е по-стабилна. Набавете си 10тина обръча. Целта е детето от определено разстояние да „надене“ обръча върху бутилката.

Целене с крак

Дръжте обръча ниско до земята и насърчете детето да го уцели като ритне към него топка. Играта е подходяща за всички деца, които вече могат да ритат. За по-малките дръжте обръча ниско до земята, а за по-големите може да го повдигнете на извесна височина.

Преминаване

Това може да е забавна игра за децата, които вече уверено ходят. Вземете два обръча, за всяка ръка по един и ги дръжте на различна височина от земята вертикално. Може да ги държите един до друг, на известно разстояние или единият от лявата, а другият от дясната Ви страна. В началото ги дръжте ниско до земята, а с всеки следващ опит повдигайте височината, като единият винаги да е по-високо от другия. Насърчете детето да премине през обръчите. Когато повдигате обръчите, детето трябва да вдигне по-високо краче и да преодолее препятствието, но може да реши да го премине и като се подпира с ръце. Наблюдавайте действията на детето си и съобразете предизвикателството с възможностите му. Нека има възможност за полагане на усилия, но то да е в рамките на преодолимото за детето. Разбира се, може да решите да държите обръчите и хоризонтално и със сигурност ще е голяма забава за малчовците да се „качват“ и промушват през тях до насита.

Ритъм

Харесайте си ритмична детска песничка и използвайте обръчите да потанцувате малко. Целта на играта е да насърчите развитието на координацията при движение. Как да го направите? Дръжте обръча с две ръце и го повдигайте последователно високо над главата, задръжте го хоризонтално пред гърдите си и го свалете до долу. Следвайте ритъма на песничката.

Друго възможно движение е да влезете в обръча, в даден момент клекнете и вдигнете обръча над главата си с две ръце. Изправете се. В следващ момент клекнете отново, но този път свалете обръча ниско долу до земята. Първоначално правете движенията бавно и изчаквайте детето да ги изпълни, преди да преминете към следващото движение. Когато детето се почувства уверено в движенията, се опитайте да ги направите по-бързо и постепенно добавете нови движения. Може например да добавите втори обръч и да ги движите с ръце нагоре надолу, като щом дясната е нагоре, лявата е надолу. Преценете движенията с възможностите на детето, дайте му възможност и то да води.

Играта е подходяща за деца 2+ години, но имайте предвид, че по-малките може бързо да загубят интерес. В този случай, може да ги насърчите да тичат около обръча, да скачат, да го повдигат и т.н. Дори да не правят правилно дадено движение окуражете ги и ги похвалете. Ако играете редовно, постепенно ще забележите, че децата отделят все повече време на играта.

Каскадьорски номер

За децата над 4 години може да предложите следните предизвикателства с обръчи. Търкулнете обръча по пода и детето нека да се опита да се шмугне през него в движение. Играйте, докато на детето му е забавно. Важно е наоколо да няма опасни предмети и да има възможност за меко приземяване.

Може по същия начин да опита да прехвърли с ръка топка през обръча.

Изкуство

И накрая след толкова много скачане, целене и други физически усилия, сменете фокуса като отправите ново предизвикателство – творческо ателие с обръчи. Тук всичко е във Вашата фантазия. Може да опънете върху обръча стара бяла тениска и децата да рисуват върху нея, да завързвате въжета и парчета плат, да опънете найлон и да рисувате върху него, да го поставите на земята и да го използвате като рамка, а децата да апликират с цветя, листа и клони.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации