Движи се, разказвам ти приказка: На разходка из планината

Движи се, разказвам ти приказка: На разходка из планината

Вече сме отваряли дума колко важно е движението за децата  сме Ви давали идеи как да претворите това в игра. Продължаваме да Ви вдъхновяваме за игри с движение като Ви каним да се разходите из планината. Наужким, без дори да излизате от дома, като разбира се, при първа възможност, излезте с детето си навън сред истинската природа, на истинска разходка из планините.

Играта е подходяща за деца между 2 и 5 години като преценете движенията според възможностите им.

Пуснете като фон на разходката звуци от природата. За по-живо преживяване залепете снимки на цветя, зайчета, пчелички, сърнички, пеперуди, дървета, планина, на река, езеро, пещера и т.н Може да разхвърлите из стаята шишарки, клонки, камъчета, които детето да събира и после да играе с тях.

Целта на разходката е детето да имитира поредица от движения, които Вие ще задавате: катерене, приплъзване, подскачане, бавно и бързо ходене, балансиране и т.н.

Тръгваме на разходка в планината. Да слагаме раниците на гърба и да потегляме! (Започнете бодро да марширувате напред и дори да припявате „Ние сме туристи, ще вървим напред…“,  версия на „Ние сме войници, ще вървим напред“.) Каква хубава полянка стигнахме. Хей, там виждам зайче (започвате да подскачате като зайчета), прелитат пеперуди (размахайте ръце и „полетете“ като пеперуди).

Разходката продължава (марширувайте с бодра крачка напред), но ето че пред нас една рекичка ни препречи пътя. За да я преминем, трябва да прескачаме по камъните. (Нарисувайте с хартиено тиксо камъни и прескачайте от крак на крак). Стигнахме от другата страна. Чао, рекичке!

Пътеката става все по-стръмна и по-стръмна. (Забавете крачка и покажете по-затруднено ходене). Изкачваме планина. (Може да направите планина от възглавници и да прикрепяте малчо докато я изкачи или да подредите столове с различна височина, които той/тя да изкачи с Ваша помощ). Колко надалеч се вижда оттук! (Свийте дланите като бинокъл.)

Време е да слизаме (слезте от планината), но е много хлъзгаво, трябва да се придвижим с приплъзване. (Седнете на пода и се придвижвайте като измествате краката напред, а след това и останалото тяло.) Стигнахме езеро. Трябва да го преплуваме. (Сложете по една възглавница на пода и лягайки по корем на нея, започнете да „плувате“ с ръце и крака или пък седнете и имитирайте гребане на лодка).

Ех, че беше хубаво в езерото. Но сега пътят ни продължава през ниска пещера. Трябва да се промушим през нея. (Направете тунела в пещерата от столове, покрити с одеяло или от кашони и се промушете). Излязохме пак на същата полянка. Ех, че хубава разходка!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации