Детето е на 7г, умно, будно, но страшно агресивно. Какво да правим?

  • Искаме да помогнем на наша приятелка. Детето е на 7г, умно, будно, но страшно агресивно – в изказа си и в поведението. В комуникацията проявява 100% отрицание във всяко отношение! Опитваме се чрез нашето дете, което е пълна противоположност, да бъдем полезни, но не се получава, както би било правилно. Съветваме майката да се обърне към Вас, но очевидно не го е направила. Затова решихме да минем на този вариант!

    Тревожим се като приятелско семейство. Загрижени сме. Аз лично мисля, че това е крайна степен на агресия. Няма как дори да проведеш един спокоен разговор.

    Моля помогнете, а аз ще предам на майката !Или ще препратя препоръките Ви!

 

Госпожа О: За съжаление е трудно от дистанция да се даде посока за действие по описания от Вас казус. Без да е ясна причината за агресивното поведение, няма как да се вземат решения. За целта е необходимо да се направи сериозен анализ на системата, в която детето живее – взаимоотношенията с родителите, общуването в семейството, общуването между родителите, общуването с връстниците; да се проучи емоционалния свят на детето, неговите преживявания и опит до настоящия момент; да се изясни кога и как възниква агресивното поведение, какви са неговите проявления и т.н.

Пишете, че се опитвате да помогнете чрез Вашето дете. Не сте обяснили характера на помощта, но е много важно да имате предвид, че не бива да сравнявате двете деца или да давате едното за пример на другото. Сравнението само по себе си може да има негативен ефект върху детето, което проявява агресивно поведение. Всяко дете има своята емоционалност и свой собствен път.

Това, което мога да Ви посъветвам е майката да се обърне към опитен детски психолог, за да получи детето, а и семейството, адекватна професионална подкрепа.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации