Детето ми на 1 година не иска да учи

  • Здравейте! Детето ми е на 1 годинка. Не иска да учи никакви неща,които му показвам. Иска само да си играе. Доста време прекарва сред играчките си и доста добре си играе, но аз като се намеся той започва да мрънка. Трябва ли да се притеснявам, че доста време прекарва сам сред играчките?
Госпожа О: Здравейте! В описанието на въпроса, не давате информация как точно привличате вниманието на детето, затова и ще започна отговора си оттук. Децата в тази възраст учат, водени от естествения си интерес. Учат, наблюдавайки и активно взамодействайки със средата. Децата учат, играейки. Ако детето е погълнато от играта, по-добре е да не го прекъсвате. То е концентрирано, погълнато е от заниманието си и за него това е най-естественият процес на учене.

Най-добре е да се водите от естествените интереси на детето. Може да предлагате различни стимули, но изборът, връху кой от тях да се концентрира, трябва да е негов. Ако забележите интерес в дадена посока, разширете възможностите му да изследва. Ако искате конкретно да привлечете вниманието му върху нещо, може да използвате любима негова играчка. Да речем, че това е мече. Нека мечето да го покани да играе и изследва. Говорете през мечето. Влезте в света на детето, играейки с него. Ако искате да добавите нещо ново, свържете го с нещо познато и интересно, но пак той трябва да е свободен да избере с какво да се занимае.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации