Детето ми не иска да ходи на детска градина. Вечер е раздразнителна и плаче

  • Здравейте! Дъщеря ми е на 3 г. и 1м. От 10 дни посещава детска градина, като преди това ходеше на ясла. Там се чувстваше спокойна и освободена, ходеше с желание. Първоначално тръгна с интерес и в новата градина, но на третия ден не искаше да ходи, с почти истеричен плач. Сега ходи без рев сутрин, но всеки ден прави уговорки,че вече няма да ходи, че иска в голямо училище. Почти всички деца в групата ги познава от яслата, ново за нея е средата и персонала. Вечер е много раздразнителна, реве по много за несъществени неща. Не приема никакви обяснения. Донякъде си обяснявам тези истерии с промяната, различния ред в градината и може би с възрастта й – момент на себеутвърждаване, на осъзнаването й като отделен от мама индивид, на стремежа й да отстоява нейните си искания. Но не знам как да реагираме,така че да намалим това напрежение и истеричен плач за всичко. Какво ще ме посъветвате?
Госпожа О: Здравейте! Много е вероятно детето да преживява промяната. Макар и децата да са същите, новите учителки и новия ред, може да се отразяват на начина, по който се чувства в градината. Бих Ви посъветвала да поговорите с учителките. Попитайте как минава деня на детето, как се държи, с кого играе, има ли моменти на притеснение, раздразнителност и потърсете съвет от тях как да подходите, за да ѝ помогнете по-бързо да се адапитира. Търсете партньорство с тях.

Отделно имайте предвид, че децата често след градина са раздразнителни и от умора – денят там е много интензивен и макар децата да спят, това не винаги е достатъчно, за да си починат добре. Като прибавите към това и многото ситуации на отстояване при играта с другите деца, които колкото и да са важни за социализирането и израстването, носят стрес и може да допринасят за поведението на детето, което наблюдавате вечер. Покажете подкрепа. Дори може да опитате да ѝ споделите какво наблюдавате: „Виждаме, че си раздразнена. Какво се случва?“ Не гарантирам, че ще получите отговор, но поне ще покажете разбиране и че откликвате на чувствата ѝ.“

Ако познавате другите родители, може да поговорите и с тях, за да разберете как реагират техните деца. Отделни споделени случки от децата, може да Ви помогнат да сглобите картината на случващото се в детската градина  и да Ви насочат как да действате.

1 Коментар

  • Публикувано 16.01.2018
    Avatar

    Д. Делийски

    от психологическа гледна точка детето Ви най-вероятно се намира в криза на третата година. Тогава, Както казвате Вие самата, детето почва да се самоосъзнава като отделна личност. Обикновено кризата преминава за около 3 седмици, но дразнителите в ДГ са явно силни и мощни, за да се държи дъщеря Ви така. Препоръчвам Ви поне едно посещение при ДЕТСКИ психолог, който да поговори с детето, да оцени състоянието му и да Ви даде насоки за в бъдеще. По мое мнение на психолог това обикновено изисква 2, 3, дори 5 посещения понякога, защото малките деца не винаги желаят да сътрудничат. Пожелавам Ви успех и много радости!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации