Детето ми се бие в детската градина. Говоря му, но не знам дали осъзнава.

  • Здравейте! Имам следния въпрос: синът ми е на 2,6 г и посещава ясла отскоро. Плачеше много в началото, вече е спокоен и спи там. Но от няколко дни ми се оплакват, че посяга и бие другите деца. Вкъщи се ядосва, ако нещо не му се даде и хвърля предмети. В яслата не, но предполагам налита на бой, заради играчка или забрана на нещо. Не ми казват примерна ситуация.. и след въведението, бихте ли ме посъветвали как да постъпя? Говоря му вкъщи, но не знам какво влиза в главата му. А и друг проблем е, че не говори и се чудя дали осъзнава, че не е правилно държанието му, чрез думите ми? Благодаря предварително!
Госпожа: Здравейте! Зная, че поведението на детето Ви Ви притеснява, но в тази възраст е напълно нормално да наблюдавате такива проявления. Да, те не са социално приемливи и не бива да се толерират, но за детето, което на този етап има малък социален опит и начини за справяне, това е най-естествения и спонтанен отговор, когато попадне в ситуация, в която трябва да защитава интересите си.

Нека разделим предизвикателството на две.

От една страна е случващото се в детската градина, където той посяга на други деца. В тази ситуация Вие имате много малко ходове, защото просто не сте там и съответно нито познавате контекста, в който възниква неприемливото поведение, нито имате възможност да го отработите. Това е отговорност на учителките, които са там на място. Разбира се, в процеса на възпитание, Вие трябва да се партньори с тях и да съгласувате действията си. Поговорете с тях и ги попитайте как те отработват подобни случки, какво казват на децата, какви очаквания и послания отправят към тях, какви подходи използват, за да научат децата да изразяват чувствата си и да търсят приемливи решения в конфликтни ситуации. Споделете и Вие как реагирате у дома. С две думи, дори да му говорите да се държи или не по определен начин, импулсът му е по-силен. Той не отива в детската градина с намерение да се бие. Той посяга, когато търси как да се защити или отстои.

Вие може да въздействайте, когато пряко наблюдавате поведението на детето си, когато сте заедно – у дома, по време на разходка и т.н. Когато виждате, че вкъщи се ядосва и започва да хвърля, назовете чувството: „Виждам, че се ядоса, когато…“ и обяснете защо не можете да му дадете нещо. Също така го насочете как може да постъпи по различен начин: „Вместо да хвърляш, може да изчакаш/ да играеш с … и т.н.“ Разбира се, това е дълъг процес и изисква много търпение и постоянство от Ваша страна, но чрез различните ситуации, през които преминавате заедно, той ще изгради представа за правилно и неправилно, приемливо и неприемливо и ще се научи да търси и различни решения и да управлява емоциите си.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации