Детето ми си споделя играчките, но се притеснява да си ги поиска обратно

  • Здравейте! Имам момче на две години и половина. В момента казва, че играчките са си негови, но ако някое дете го попита дали може да играе с тях, ги дава. Но след това, ако иска той пак да играе с тях, се притеснява да си ги поиска обратно. Въпросът ми е дали постъпвам правилно като обяснявам на детето си, че играчката продължава да си е негова и че другото дете няма да му я вземе или развали, а просто малко ще си поиграе и ще му я върне?
 

Госпожа О: Не мисля, че бъркате. Бъдете уверена, Вие сте най-добрият експерт за Вашето дете.Вероятно колебанието Ви идва от реакцията на детето и чувствата, които разпознавате в него в момента, който иска играчката си обратно, а се притеснява да си я вземе. Може да се чувства разочарован, разстроен, притеснен и това се отразява и на Вас.

Споделянето на играчките е предизвикателство и за децата, и за родителите. Когато децата харесат нещо изпитват непреодолимо желание да го имат тук и сега и чувството в тях наистина е силно. Хубаво е, че Вие обяснявате на детето си какво означава да споделиш. Добре е да се опитате да изясните и чувствата му и потребността му в дадения момент.

В повечето случаи, детето, което е взело играчката, скоро ѝ се насища и я оставя, но има ситуации, в които това продължава по-дълго и Вашето дете може да се разстрои. Какво може да направите?

  • Помислете дали има възможност заедно да играят с дадената играчка и предложете на децата вариант, при който това може да се случи.
  • Опитайте се да изместите вниманието му към друга играчка или друго занимание, за да намалите напрежението му.
  • Може да го научите как да отиде да си поиска обратно играчката си като му предложете дори конкретни реплики, които да са вежливи, но и ясно да заявяват желанието на детето. Ако усещате, че нещо го притеснява, изяснете го. Нека изборът дали да го направи и какво да каже да остане негов.
  • Ако виждате, че детето силно преживява, че не може да си върне играчката, може да  се обърнете за съдействие към родителя на другото дете.

Най-важното е да сте спокойна, защото спокойствието ще Ви подскаже добри решения.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации