Детето ми удря и казва на всичко „Не“ вечер след детската градина

  • Здравейте, имам син който е на 2г. и 10м. Проблемът ни е следния: вечер, когато се приберем от градина и разходка, вкъщи той отговаря, говори назидателно, хвърля, удря ни и отговорът му на почти всичко е „НЕ“ и „НЯМА“. Трудно е къпането, миенето на зъби, миенето на ръце, заспиването и т.н. Моля, дайте ми съвет как да постъпя. Благодаря Ви.
Здравейте,

Причините за подобна промяна в поведението може да се търсят в няколко възможни посоки:

1. Ако детето отскоро е на градина, много е вероятно този тип поведение да е свързан с новите преживявания на непознатото за него място, срещата и оставането с нови хора и съобразяването с нови правила. Децата изпитват не малък стрес, трудно преживяват и откъсването от родителите, а процесът на адаптация може да трае от няколко седмици до няколко месеца. Освен всичко друго, се променя и статусът на детето- ако доскоро е било единствен обект на грижа, внимание и игри, то сега трябва да се впише в детската група и да си утвърди място.

Високото ниво на стрес през деня, безспорно се отразява и след като вземете детето след това – то може да продължи да е неспокойно, тревожно или превъзбудено, да изпитва гняв или страх, да има нарушения в съня. Имайте предвид, че децата в тази възраст имат силно ограничени възможности за себеизразяване и е нормално да изразяват чувствата си с хвърляне и удряне, в това число и със съпротива на иначе рутинни неща като къпане, ядене, миене на зъби.

Говорете с учителите – те като опитни педагози ще Ви дадат информация за поведението на детето през деня. Вероятно, базирайки се на опита си с други деца, ще Ви обяснят и поведението му след тръгване от градината и ще Ви дадат насоки, за да отработите позитивно промяната. Трябва да сте партньори в този процес, да хармонизирате посланията към детето и начините, по които го мотивирате да ходи на градина.

Опитвайте се да предположите какво изпитва детето и да назовавате чувствата му – ядосан, разстроен, тъжен, уплашен. Детето трябва да усеща Вашата подкрепа и разбиране. Наред с това ясно и категорично обяснете, че удрянето и нараняването на другите не е приемливо и Вие няма да го толерирате. Още по въпроса може да прочетете в: Как да научим децата да управляват емоциите си и 3 успокояващи техники чрез дишане

Говорете позитивно за градината: изтъквайте хубавите емоции, говорете за новите приятели, за нещата, които детето учи и прави там: рисува, танцува, пее песнички. Ако има практика да Ви дават рисунките или други неща, които децата правят, закачайте ги вкъщи – нека детето вижда, че оценявате и се гордеете с постиженията му.

Дефинирайте ясно предизвикателството пред детето. Например, ако детето има хубави преживявания  в градината, но все още трудно приема раздялата с Вас, то насочете усилията си в тази посока. Може да му дадете специален подарък, който да му напомня за Вас: малка играчка, която да прикачите на дрешката, гривничка, картичка с усмивка, която сте нарисували пред него. Идеята е подаръкът да е с детето през целия ден и да му помага да се успокои, когато се почувства тъжно или разстроено. Когато знаете причината на поведението на детето, когато откриете потребността, която води детето, по-лесно ще намерите решение.

2. Вашето дете може да е наблюдавало подобно държане при други деца в градината и да го възпроизвежда. За това отново информация ще Ви дадат учителите. Обсъдете заедно с тях стратегии да се справите с предизвикателното поведение. Обсъдете с тях и как детето се чувства в градината – било ли е обект на конфликт или агресия от страна на други деца, участва ли в заниманията, има ли неща, които го притесняват, ситуации, в които е бил изолиран, уплашен и т.н.

3. Още една възможна причина е умората. В градината децата имат интензивен и динамичен ден. Умората и нуждата от сън, също може да са фактор за определена промяна в поведението в края на деня.

Може да прочете още:

Детето ми не яде, откакто тръгнах на работа

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации