Детето ми ходи с играчката си в детската градина. Как да го откажем?

  • Здравейте, г-жо О,

    Детето ми е първа група в детската градина и ходи с любимата си плюшена играчка. Мъкне я навсякъде. Не иска да я оставя. Вчера госпожата е взела мечето, за да може малкият да участва в игрите с другите, и днес не иска да ходи вече там. Как да се откажем от играчката, поне в градината?

Здравейте,

За да носи детето играчката навсякъде със себе си, очевидно му носи някакъв комфорт, успокоява го, кара го да се чувства сигурно. Във въпроса Ви няма информация, дали детето Ви за първи път ходи на детска градина, но имайте предвид, че носенето на предмети откъщи е начин да се подпомогне адаптацията на детето в новите условия, в които попада. А на децата никак не им е лесно. От сигурната и предвидима обстановка у дома, те попадат сред непознати хора, нов режим, много деца, сред които трябва да се утвърждават. Стресът е голям. В този смисъл предметът, който детето носи, му осигурява връзка с дома, с мама и с тате и му помага да се справи с емоциите, които го връхлитат.

Затова не мисля, че целта Ви трябва да бъде да се откаже от играчката, а по-скоро да се опитате да разберете какви преживявания има детето, какво го тревожи и притеснява (дори да не е за първи път на градина).

Учителката може да Ви е ценен източник на информация. Попитайте я как се държи детето с останалите деца и дали се включва в игрите с тях. В какви ситуации се притеснява или страхува, или страни от другите. Има ли моменти, в които детето оставя само играчката и съответно други, в които се вкопчва в нея.  Отделно, разговаряйте с детето, разбира се, съобразявайки се с неговите възможности. Може да използвате и хитрост. Ако детето не е много склонно да Ви разказва за преживяванията си в детската градина, питайте го как се чувства Мечо. Какво му харесва на Мечо, какво не му харесва. С кои деца предпочита да играе, има ли нещо от което се страхува.

Когато разбере какво преживява детето, ще знаете и в каква посока да тръгнете, за да го подкрепите и да му помогнете да се справи. Само когато детето се справи с тези емоции, когато се адаптира към средата в детската градина, то естествено ще остави и играчката, която непрекъснато носи със себе си.

Говорете с учителката и договорете с нея да не му взима играчката. Ако се налага то да я остави в даден момент, за да участва в игрите, помислете заедно за начини, които детето ще приеме. Примерно може да сложат играчката на столче близо до детето и Мечо да почака, докато игрите свършат. Или Мечо да „прави“ нещо заедно с детето, т.е. и Мечо да си има задача, но отново да е близо до детето. Дори може да попитат детето: „Сега ти ще правиш това и това. Къде искаш да те чака Мечо/ Какво да прави Мечо през това време?“ Вероятно е детето да даде отговор.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации