Детската игра и пълноценната почивка след нея

Когато си дете, не те интересува нищо друго освен да се наиграеш, после да си починеш, за да можеш отново да играеш, като събереш достатъчно сили. Но вие сигурно не просто го знаете, ами вече го виждате и пред себе си – в очите на вашите деца, жадни единствено и само за забавления и изобщо за забавни неща. Детската игра е неизменна част от първите ни години на пълноценно развитие и самото ни развитие значително зависи именно от нея, но не само…

Децата имат нужда да играят, но същевременно имат нужда и от пълноценна почивка след това. Важното за всеки родител е да съумее да намери онази златна среда: не прекалено много игри и малко почивка и не твърде много сън и никакво движение. Разбира се, налагането на контрол, създаването на режим за детето са от съществено значение. Но те не биха могли да бъдат единствените важни фактори за постигане на тази златна среда между играта и почивката. Съществуват и много други такива фактори, които в крайна сметка водят до успешно възпитание, достатъчно бързо развитие на потенциала, творческите умения и интелекта на малчугана. Например, редуването на интелектуални и така наречените мозъка-занимаващите игри с активни занимания ще създаде навика у вашето дете в последствие да редува усиленото учене със спорта. Включването на детето ви в общи игри: да речем, със съседските деца или тези на вашите най-добри приятелки, водят до развиване на социални и комуникативни умения. А предоставянето на избор на детето ви да си избере само играчка в големия магазин винаги се свързва с един вид възнаграждение от ваша страна: в случаите, когато е слушало детето или си е написало само безгрешно домашните.

detski-matraci2
Но какво остава за почивката? Не е ли очевиден факт, че много често, родителите забравят да обърнат внимание на факторите, от които зависи наистина пълноценната почивка. Защото просто да ги накараме да си легнат – особено с викове, което не е особено препоръчително – съвсем не е осигуряване на здравословна почивка за вашето дете, а по-скоро случаите на първия стрес, който той ще преживее. По-важното в случая е не как да накарате детето да си почине след игра, а как да развиете у него самостоятелния навик да се присеща само за почивката, да я поиска…И как, всъщност, да накараме детето да обича да си почива или камо ли пък да спи, когато на тази възраст прелива от енергия и мисли само за игри и лудории?…

Убедени сме, че предразполагащата обстановка в помещението за сън е еднакво важна за осигуряване на здравословната почивка колкото за възрастните, толкова и за децата. Представете си, че вашата спалня е вечно мръсна, а мъжът ви вече 4-та година подред не желае да пребоядиса стените и всеки път, когато си легнете, преди да заспите, виждате огромни петна от кафе, мазна храна и т.н. Това ще ви предразположи ли за сън? Разбира се, че не. А сега си представете, че матракът ви убива…Как да се наспи човек, ако нещо неприятно и некомфортно го тормози през целия му престой в леглото?

detski-matraci3

Не се заблуждавайте, че нещата при децата са различни. Няма такова нещо. Сънят е физиологична нужда, от която зависи здравето и живота на всяко човешко същество. Разликата при детето е, че то още не осъзнава напълно важността на съня, но това не значи, че подсъзнателно не го търси, когато започне да се изморява от забавните игри. Ето защо, удобният, качествен, приятен на допир и буквално унасящ в прегръдката на Сънчо матрак е от изключително значение за цялостното развитие на детето. Може да ви звучи странно и малко в повече, но сега, ако върнем назад всичко, за което говорихме до сега, ще ви прозвучи по-скоро логично. Нека не забравяме, че докато спят, децата събират сили, а без сили, трудно ще преживеят това, което трябва да преживеят като малки. И нека не забравяме, че сънят за едно дете е не просто здраве, той е основополагаща част от растежа му – и в буквален, и в преносен смисъл.

Ето защо, експертите в областта на педиатрията сами изпращат апел към родителите да осигуряват не само повече детски игри за децата, но и пълноценна почивка след тях. А тя силно зависи от обстановката, в която ще спи детето. А матракът – да, той е ключът към страната на сънищата. Матракът е толкова удобен, колкото лесно приспивате детето си. Той е толкова качествен, колкото голяма е усмивката на вашето дете, след като се събуди и поиска отново да играе. Детето ви има нужда от удобен и качествен матрак!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации