Детската снимка през погледа на фотографа Любомир Любенов

11209659_10204393673829070_2407581987832091432_n(1)„Един ден на…“ е проект на фотографа Любомир Любенов. Целта му е да улови моментите от живота на едно дете в един обикновен ден. Това е проект, в който няма сценарий, няма пози, нито няма режисьор, а една истинска история, спонтанна и непринудена. История в снимки, която и след време ще Ви потопи в същата емоция.

Любомир Любенов професионално се занимава с фотография от 10 години. Определя себе си като сватбен и семеен фотограф. Обича да снима хора, защото „те са най-голямото предизвикателство във фотографията„.

Какво Ви запали по фотографията?

Запалих се по дигиталната фотография в нейната зора. Възможността да видиш какво си заснел моментално ми се струваше като черна магия. Закупуването на първи dSLR през 2005г. беше решителната стъпка, която в последствие доведе до кариерата ми като сватбен фотограф.

Как открихте  детската фотография? Какво Ви вдъхнови?

Истинското начало започна може би през 2007 с най-добрата снимка, която съм правил и до днес – тази на сина ми, само 10тина минути след като се беше родил. Тази една снимка има огромно значение за мен и винаги ми напомня, че всичко което е нужно във фотографията е точно един кадър на правилното място и в правилното време.

0151

Какви са предизвикателствата при снимането на деца?

Да започнем от там – малките рядко искат да ги снимат, докато за тези след 10-11 е истинско изтезание. 🙂
Основните предизвикателства при по-малките е скоростта – може да имаш страхотен портретен обектив, но да се окаже, че е абсолютно безполезен, ако пред теб има неспиращ двугодишен. При децата трябва де се подготвиш с търпение и в никакъв случай не трябва да досаждаш с апарата, защото особено малките, бързо могат да накажат фотографското нахалство с рев.

8414243466_937d00fe9d_b

С какво се отличава Вашият подход при снимките на малчуганите? Какво търсите в една снимка с дете?

Старая се моята гледна точка да е на наблюдател, искам снимките ми да разказват, а не да показват обекти. По тази причина, никога не снимам в студио, нито пък ползвам аксесоари. Не мога да си представя как след години, снимка на новородено, дегизирано като еленче, показващо се от кофа, ще има някаква емоционална стойност, а аз търся именно това в снимките.

Имате ли любим момент от снимачен ден с малчугани? 

Eдни от най-забавните моменти с деца се случват по време на сватбите. Сватбеното парти трябва да е интересно и за малките.

0038

Ще ни разкажете ли повече за новия си проект „Един ден на…“?

DSCF3451

„Eдин ден на…“ е един фотографски експеримент, който цели да разкаже малките истории от един обикновен ден. Не искам просто да правя семейни фотосесии, а да заснема и покажа малка част от живота на цялото семейство в рамките на няколко часа.

Има ли други проекти по които работите, свързани с деца?

В последната година снимам на събитията на Българска Асоциация по Таеукон-до. Изключително съм впечатлен от този спорт и асоциацията, защото децата се учат на много важни неща, свързани с развитието на личността: отговорност, честност, изява, победа и загуба. Все неща, които няма как да дойдат наготово като теория или обяснение от родителите.

16510011420_5b76dd91ba_b

19386803938_8264206911_b

Най-важният, според  Вас, съвет към родителите, за да направят сами една наистина хубава снимка на детето?

Не ги карайте да позират, защото децата имат готова физиономия за снимка. Търсете малките моменти, защото те разказват големите истории.

Четете още: Защо трябва да снимаме децата си, автор Любомир Любенов

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации