Детската стая – място за игри и творчество

Как да подредим и организираме детската стая, така че детето да се чувства уютно и комфортно? Какви цветове и мебели да подберем за децата според възрастта им? Как дизайнът на стаята може да стимулира играта?

На тези въпроси в три поредни седмици ще отговори интериорният дизайнер Наталия Богоева. Тя е завършила магистратура по „Интериор и дизайн на мебели“ в ЛТУ. През 2006 година създава интериорно студио „Инн Спейс“.

Тази седмица ще се спрем на стаята за деца на възраст от 3 до 5 години. Като цяло, в тази възраст детската стая вече трябва да е много добре организирана, защото тя включва функциите на почти всички помещения в едно – място за закачване на връхни дрехи и поставяне на раница/чанта; място за игра, за спане и почивка, за срещи с приятели, за похапване и практически дейности.

finchandwallaceснимка: finchandwallace.wordpress.com

В този етап интериорът ще претърпи коренни промени. Детето Ви е по-самостоятелно, има нужда от по-голямо легло, гардероб, етажерки за играчки и книжки.

Нека още сега да има и маса (плот, бюро) за игри, рисуване и други творчески занимания.

Ако имате достатъчно пространство, монтирайте люлка или дори хамак в стаята. Нека детето се чувства като в приказен свят.

urbanimg

Избирайте лесни за поддръжка повърхности – един истински творец не мисли за това дали ще изцапа или повреди нещо.

Провокирайте въображението като използвате обикновени предмети в нестандартно за тях приложение – въжета, вместо дръжки на мебелите; пластмасови кутии/касети, монтирани към стената като рафтове; закачалка от клон намерен в гората.

media_scraphackerснимка: scraphacker.com

Нарисувайте заедно вратичка, чекмедже или друга част от мебел, облепете с тапет, направете декупаж или нещо друго, превърнете скучната вещ в уникат. Освен че ще дадете на детето свобода на мисълта, ще го стимулирате да бъде креативно.

paperhedge_1снимка:paperhedge.com

Помнете, че в добрия интериор няма самоцелни неща. Подбирайте всичко с вкус, в унисон с гамата на стаята или заедно с детето боядисайте в нюанси от цвета на стените например. Съчетавайте така, както го правите в дневната, в облеклото и аксесоарите, които избирате за себе си.

tumblr_lka3fuNeXF1qebduyo1_500

Задължително слагайте най-хубавите рисунки на детето в рамка и закачайте на стената.

Декорирайте заедно с детето кутии, в които да подрежда и сортира нещата си. Измислете пиктограми, с които да обозначите с какви предмети е пълна дадена кутия и ги подредете на рафт, така че то само да ги използва.

Всяко нещо в детската стая трябва да е съобразено с нуждите, безопасността и свободата на детето – място, където да поседи за известно време и без Вас.

Експериментирайте, бъдете смели, действайте с размах и въображение! Заредете всеки един детайл с усмивка и положителна енергия и е сигурно че детето ви ще расте в най-добрата за него среда.

Ако имате въпроси или чуденки относно решенията, които да изберете за стаята или пространството на Вашите деца, пишете ми и с радост ще Ви отговоря.

По темата четете още:

Детската стая – основни правила на дизайна

Детската стая – първи впечатления от света

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации