Детската стая- първи впечатления от света

Детската стая- първи впечатления от света

Как да подредим и организираме детската стая, така че детето да се чувства уютно и комфортно? Какви цветове и мебели да подберем за децата според възрастта им? Как дизайнът на стаята може да стимулира играта?

На тези въпроси в три поредни седмици ще отговори интериорният дизайнер Наталия Богоева. Тя е завършила магистратура по „Интериор и дизайн на мебели“ в ЛТУ. През 2006 година създава интериорно студио „Инн Спейс“.

Тази седмица ще Ви запознаем с различни интериорни похвати за предизвикване на интерес и провокиране на креативността на малкия човек. Това е процес, съобразен с различните етапи от развитието на детето. Но има и две задължителни условия:
1. В стаята да няма телевизор!
2. Да има достатъчно празно пространство!

Не претрупвайте стаята с мебели и играчки. Свободното място Ви дава възможност за промени и разместване, респективно и внасяне на разнообразие, което е ключов момент, ако искате детето Ви да развие въображението си. В началото не се нуждаете от нищо друго освен бебешко легло, скрин и маса за повиване (скринът може да изпълнява и функцията на маса за повиване)

Бебето до третия месец прекарва по-голямата част от времето в легнало положение.
Може да разположите по тавана различни обекти – разноцветни панделки с различна ширина и дължина; всякакви парти артикули като балони, хартиени цветя, форми от картон и др.; коледни играчки и гирлянди. Цветовете, движението и отблясъците привличат вниманието и предизвикват интерес.

zig zag

снимка:zigzagdesignstudio.co.uk

След третия месец добавете голямо (нечупливо) огледало – то е голямо забавление за деца от всяка възраст. Хубаво е огледалото да започва от нивото на пода, за да може детето да изучава своето отражение, да пълзи към него, да пипа или просто да седи и да се оглежда, което ще може към 7-12 месец.

Закачете вятърни чанове – те са чудесни за дърпане и същевременно издават приятни релаксиращи звуци. Изберете от различните видове – метален, бамбуков, стъклен, дървен.

Може да боядисате стена или част от стена с магнитна боя и там да поставяте

kidspacestuff

снимка:kidspacestuff.com

снимки, цифри, геометрични форми и различни изображения, което ще е интересно за децата между 1 и 2 години. Подменяйте ги често. Същото може да направите и с магнитно табло, което да закачите някъде. Ако сте заложили на тапети (има много, много хубави предложения на пазара) не ограничавайте детето –нека рисува по тях. След време може да изберете къс от тапета, който да сложите в рамка и да превърнете в скъп спомен!

Боите тип „черна дъска” /има различни цветове/ също са много оригинално и забавно решение – цяла стена, част от нея, а защо не и цялата стая може да се превърнат в площ за рисуване, писане или просто драскане с тебешири. Хубавото е, че може да се изтрие и постоянно ще има разнообразие. Не забравяйте да запечатате някои рисунки, скици, първи букви на снимка!

Направете различни по големина възглавници в различни десени за игра и почивка по земята.
Набавете и няколко картонени кутии и кашони – ще бъдете изненадани, колко иересни са те и в какво ще ги превръща детската фантазия.

Ако имате въпроси или чуденки относно решенията, които да изберете за стаята или пространството на Вашите деца, пишете ми и с радост ще Ви отговоря.

По темата четете още:

Детската стая – основни правила на дизайна

Детската стая – място за игри и творчество

Подобни публикации