Децата и времето пред екрана

Децата и времето пред екрана

Екранното време е неизбежната истина за детството в наши дни. Екраните са на всякъде около нас – телевизори, таблети, телефони, игрови конзоли и е много трудно да ограничаваме времето, което ние и нашите деца прекарваме пред тях…  Но всъщност нужно ли е това?

От една страна тези модерни устройства могат да бъдат полезни и образователни, но от друга те крият определени рискове. За това е важно всяко семейство да установи известни времеви ограничения, особено за децата.

Децата  обаче нямат мярка за нещата, които харесват и сами не могат да контролират времето, което прекарват пред екрана. Сами трудно биха успели да запълнят ежедневието си с други важни за развитието дейности и затова е важно родителите да се намесят и да въведат ограничения, но и да предложат алтернативни занимания на децата си.

Важно е екранното време да не пречи на съня на детето. Докато детето расте, мозъкът е подложен на големи промени, а сънят е от изключително голямо значение по време на този процес. Малкото сън пречи на усвояването на нови умения и също така много често е причина за неприемливо поведение на другия ден, независимо от възрастта на детето.

Също така времето пред телевизора или телефона трябва да е толкова, че да не пречи на подвижните занимания, особено за по-малките деца. Движението е от съществено значение за развитието на детския организъм. Освен това нека не забравяме, че затлъстяването в детска възраст започва именно от липсата на движение.

Освен това прословутото екранно време пречи на способността на детето да се съсредоточава и концентрира, да обръща внимание, да усеща отношението на другите хора и да общува с тях, да изгражда богат активен речник.

Разбира се, да въведете ограничения не означава, че трябва да спрете детето си да гледа телевизия или да ползва компютър. От новите технологии има ползи. Експерти разработват различни образователни апликации, които подпомагат децата в усвояването и затвърдяването на нови знания. Също така, това е време, което ни помага да се разтоварим.

А ето какво казва Американската академия на педиатрите:

  • Деца под 18 месеца трябва да избягват времето пред екрана, освен ако не става дума за видео разговори;
  • Децата между 18 месеца и 2 години могат да използват образователни апликации и да гледат видеа, ако има възрастен до тях, който да им помага с допълнителни обяснения;
  • Деца между 2 и 5 години не трябва да прекарват повече от 1 час на ден пред екрана;
  • Децата над 6 години трябва също да имат ограничено време пред екраните, но е важно да правят паузи на чести интервали. Важно е родителите да знаят какви апликации и сайтове посещават децата им.

Времето прекарано в използване на модерните технологии трябва да бъде контролирано и заменяно с други дейности като четене на книжки, творчески дейности като рисуване, ролеви игри, време с приятели и роднини. Времето прекарано във взаимодействие с Вас и другите е много по-ценно и важно за благополучието, ученето и развитие на Вашето дете.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации