Децата и парите …или кое е най-важното умение на XXI век

Децата и парите …или кое е най-важното умение на XXI век

Стойне Василев, CFSA, CIA е финансов консултант, лектор и собственик на най-популярния сайт за лични финанси в България – SmartMoney.bg. Има повече от 11 години опит на ръководни позиции във финансовата сфера и е победител в първото издание на Startup Academy с идеята за финансова образователна игра за деца „Умни пари”.

Спомняте ли си първите уроци за парите, които получихте като дете?  Свършихали Ви работа в живота или дори напротив? А Вие справяте ли се като родител с тази задача? Ако имате пропуски във Вашите финансови знания, но искате по- добро бъдеще за наследниците си, ние ще Ви помогнем. В това ръководство за родители ще споделя с Вас всичко, което трябва да знае Вашето дете за парите и тяхното управление, в зависимост от неговата възраст.

Никога не е рано да предадем на децата си първите уроци за парите. Започнахме да запознаваме дъщеря си Кари със света на финансите още на 1 годинка, като със съпргата ми просто ѝ разказвахме какво прави. Когато сме в магазина ѝ казваме, че сега пазаруваме и после ще платим стоките на касата при лелята. Не си мислете, че децата не разбират на тази възраст. Всичко, което им говорите се запечатва в техния мозък и през следващите години се използва за формиране на техните ценности, разбирания и навици в живота.

Друго упражнение, което правим с Кари е да ѝ даваме стотинки, които да пуска в касичка. Тя най-много обича дрънкането в металната кутия, но този навик ще остане като котва, когато порасне и започне да разбира защо се прави дадено действие.

Децата между 2 и 3 години започват вече да разбират, че парите са важни, защото те ти осигуряват возене на кончето, сокче и много други неща. В този период продължавайте да говорите с тях и да им обяснявате какво и защо го правите.

Сега е моментът да започнете да показвате на детето си банкнотите и монетите  и да назовавате тяхната стойност. Това, разбира се, трябва да става във вид на игра. Може всеки път, когато познае, да я пускате в касичката. Ако сте правили това и преди, то ще си спомни за дрънкането на стотинките.

Детето Ви вече е разбрало, че много неща като сладоледа, дрехите, храната и други неща струват пари. Допълнете информацията, като казвате цената на всяко нещо. И за да не остане с впечатлението, че всяко нещо струва пари, посочете му неща, които са безплатни като разходката в парка, играта с приятели и други.

Какво работят мама и тати?

Много често, когато питаш дете на тази възраст какво работи мама или тати, то казва: „парички”. Ако сте го водили на Вашето работно място и всички са го глезили и са му пускали игрички на компютъра, то остава с впечатлението, че работата е най-хубавото нещо на света – по цял ден играеш, а след това ти  дават и пари, за да си купиш сладолед.

За да не остане с грешна представа за нещата, разкажете му какво точно работите и как минава един Ваш ден в офиса. Също така, когато се разхождате, му показвайте различни хора и техните професии. Например, „Този чичко е сервитьор. Той ни донася храната и се грижи да се чувстваме добре в ресторанта” или „Тази кака е продавачка и ни помага да си изберем какви обувки да си купим”.

На мен са ми казвали като дете (а и на Вас, предполагам) „Учи мама, за да не работиш!”. Също и че чистач, градинар, сервитьор, продавач, шофьор и много други професии са недостойни и ако ги работиш, то това трябва да е само докато си намериш добра работа (на бюро, разбира се). Тези приказки са „осакатили” цели отрасли в България като туризъм, търговия и много други в сферата на обслужването и няма скоро да настигнем дори нашите съседи Гърция и Турция.

Разкажете на Вашето дете и че има хора, които не работят за други хора, а създават бизнес, който осигурява работни места и помага на страната да се развива. Дайте и примери за предприемачи във Вашия квартал или град. За децата израснали преди 1989 година, собственият бизнес беше  най-лошото нещо на света, а предприемачите „изедници” и „чорбаджии”. Не позволявайте новото поколение да расте с подобни убеждения.

Как детето ни да изгради предприемаческо мислене?

Когато детето Ви навърши 4 годинки, вече може да го стимулирате да измисля начини за изкарване на пари. Тук много родители допускат грешката да плащат на децата си за домакинска работа. Това не е правилно, според мен. Нека всеки в семейството да има свое задължение, което да върши безплатно. Не искате децата Ви да Ви „изнудват” за пари, само защото са си оправили леглото или са си отсервирали чиниите от масата, нали?

За да създадете творческо мислене у детето си, го стимулирайте да търси възможности, с които да изкара някой лев. Например, може да Ви направи „специален” коктейл или да изпече сладки с мама (тати), или да Ви отмени в някаква работа.

Спестяване и инвестиране

Тази възраст е подходяща да обясним на детето си за спестяването и инвестирането. За начало може да започнем с това, че не винаги може да си купим нещо веднага и трябва да съберем пари за него. На практика може да го направите като изберете нещо по-скъпо, което детето Ви иска. Не казвайте веднага: „Това не може да си го позволим”. Кажете му, че сега то има само 10 лева, а нещото струва 100 лева. Стимулирайте го да измисли начин да събере останалите 90 лева. Инвестирането може да го включите в „играта” като му давате лихва за всеки спестен лев. Така, ако въпреки усилията на детето, не му достига известна сума, може да я дадете Вие под формата на лихва.

Нужда или просто желание

В тази възраст е и моментът да обясните на Вашето дете за разликата между желание и нужда. Те непрекъснато са облъчвани от различни реклами по детските телевизии и искат всичко, което може да лети, говори, стреля или свети. Спокойно му обяснете, че играчките са просто желание, докато храната и дрехите са им наистина нужни. В XXI век е много трудно да обясниш на едно дете (а на възрастен – още по-трудно) за разликата между двете. Това е и причината всеки младеж да си купува най-модерния GSM с първата си заплата и да обяснява на хазяйката, че ще закъснее с наема за този месец.

На тази възраст децата вече са доста социализирани, ходят на детска градина, искат да си избират дрехите и имат мнение за всичко. За да не им подрязваме крилата, нека ги третираме като възрастни и им даваме право на избор. Нека те изберат какви плодове да купите в магазина, какъв подарък да вземете за рождения ден на приятелче и къде да отидете за уикенда. Тук обаче има лек трик – дайте му две или три опции, от които да избере. Така хем ще му дадете свобода, хем няма да ядете цяла седмица сладолед за вечеря.

Джобните пари като урок

Джобните са страхотен инструмент за научаване на уроци, свързани с парите. Възрастта 6-10 години е моментът да започнете. Сумата на ден определете така, че то да може да си купи едно или две неща, които обича. За да направите отговорни децата си, давайте им джобните за една седмица, а не ден за ден. Сигурен съм, че първият път ще изхарчат всичко още в понеделник, но това е нормално – най-добрите уроци се учат от грешките.

Много грешно е според мен джобните пари да се ползват като форма на наказание. „Държиш се лошо – намалявам ти джобните” – това може да доведе само до негативни последици или да превърне детето Ви в лицемер и подмазвач, когато порасне. Не искате това, нали? Има и други начини за наказания. Не съм аз човекът, който ще дава съвети за това. Има достатъчно книги на психолози по темата.

Цена или стойност

Сега е моментът за една важна тема – тази за стойността. Не цената, а стойността. Дали за малко повече пари няма да получи много по-голяма стойност? Например, футболна топка по-скъпа с 8 лева, няма ли да издържи много повече време от по-евтината. Заедно с урока за стойността, върви и този за сравняването на цените. Започнете с нещо малко като цената на любимото му сокче – каква е тя в училищната лавка, в кварталното магазинче и в хипермаркета. Къде ще получи най-висока стойност за парите си?

Промоциите и намаленията са друг начин да получим по-голяма стойност за нашите пари. Винаги е по-добре да платиш с 25% по-малко за същата стока, нали?

Някои родители обаче прекаляват в това да показват, че „парите не растат по дърветата” и научават децата си да купуват евтини, но нискокачествени продукти. Това не е идеята. С този урок те ще се ограничават винаги,  независимо от парите, с които разполагат. В съзнанието им ще се е запечатило дълбоко само една мисъл – „Ние сме бедни и трябва да си купуваме само евтини неща”.

Това са ранните тийнейджърски години на Вашето дете. На тази възраст вече смятането е лесно, а мрежата и безкрайната информация в нея са достъпни за наследниците Ви, и те трябва да станат пълноправни членове на „семейните съвети”, когато се обсъждат финансови дела. Най-голямата грешка на много родители е да изолират децата си от темата и да се крият от тях. Това може само да причини проблеми в бъдеще и да превърне разговорите за пари в табу. От това никой няма да спечели. Както знаете, първите седем години са най-важни  (и това не е само популярен израз, а факт) и ако сте си свършили работата като учители по финансова грамотност на Вашите деца, сега само трябва да затвърждавате знанията и материята да се усложнява.

Повече за инвестициите

Време е към спестяването да добавим и реални знания за инвестирането. Възрастта 11-15 години е времето за това. Покажете му различните инструменти, в които може да влага парите си, когато започне да ги изкарва като акции, облигации, ценни метали, имоти, взаимни фондове и други. Подарете му за рождения ден акции на компания, чийто продукти харесва (тук няма да давам примери, за да не се изложа, но всеки родител на тийнейджър може да Ви каже).

Нека то следи как се движат цените на акциите и така ще научи най-ценните си уроци от практиката. Това е така, защото колкото и да показваме нещата „на хартия”, когато „играят” истински пари и детето Ви печели или губи, ефектът е много по-силен. Оставете го да греши – най-много да загуби малко пари, но този опит може да го направи много богат в бъдеще.

В този период Вашият син или дъщеря трябва да вземе едно важно решение (не е съдбоносно в никакъв случай) – къде ще учи. Дали да избере това, което му казва сърцето (спортно училище) или това, което му казват родителите – немска гимназия и после адвокат като баща си. Труден избор, нали? И е свързан с пари, няма как. Тук не говорим за „грешните” пари за частни уроци, а за това каква може да е бъдещата професия на Вашия тийнейджър. Дайте му съвет, но не налагайте мнението си. Това може само да доведе до отчуждение и няколко пропилени години.

Последните две години преди Вашето „птиче” да излети от гнездото, ако сте демократични родители (или поне още 20, ако сте отгледали децата си по стар български обичай, които ще живеят с Вас докато станат на поне 35 години), освен избор на университет, най-важният урок, който може да му предадете е как да се оправят сами в живота, при това в чужд град (държава) и с чужди хора.

Ако досега сте изпуснали да го направите, научете ги да заделят част от заплатата си или от парите, които им давате. На първо място трябва да си направят авариен фонд, който ще им покрие разходите поне да един месец – всичко се случва и трябва да са подготвени. Може от тях да зависи вземането на много важен изпит (ако сте в БГ университет).

На следващо място трябва да могат да си направят елементарен отчет за разходите си, за да не се окаже, че не са останали пари за наем или за сметката за ток. В този случай не знам кое ще се случи първо – дали ще им спрат тока или ще ги изхвърлят от квартирата.

И един последен, но много важен, урок. А той е, че „стока на изплащане без първоначална вноска не означава, че тя е безплатна”. Много студенти си мислят, че като не плащат нищо, когато си купуват модерен смартфон, то той е напълно безплатен или могат да го имат, без да могат си го позволят. Това да си звездата на вечерта, а след това да ядеш цял месец само банички, не е много умно.

Това бяха уроците за парите. Гарантирам ви, че дори част от тях да приложите на практика, вашите деца ще имат добра финансова грамотност, която ще им позволи да имат по-добро и богато бъдеще.

Цялото видео с лекцията на Стойне Василев може да изгледате тук.

2 Коментари

 • Публикувано 15.07.2016
  Avatar

  Дафинка Парталска

  Благодаря за чудесната лекция!
  Поздрави!

 • Публикувано 22.08.2016
  Avatar

  Анелия Игнатова

  Благодаря! Полезно е за мен. Моите за на 4 год. и 1год. Баткото си има касичка, пращам го за хляб и му казвам колко ресто ще получи. 🙂
  Поздрави!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации