Децата не се държат лошо

Децата не се държат лошо

Само ако родителите знаеха колко много неприятности създава изразът „лошо поведение“ в семействата! Нагласата за “преднамерено лошо поведение” на децата носи неприятности не само за децата, но очевидно създава и ненужни проблеми за родителите.

Защо това е така? Какво не е наред когато мислите или казвате, че детето ви се държи лошо? Всички родители го правят. Да, и техните родители преди също са го правили. В действителност, произходът на концепцията за „лошо детско поведение“ съществува толкова отдавна в историята, че е съмнително дали някой знае кога точно се е зародила и защо. Повечето хора са свикнали с това понятие и дори не се замислят да го подложат на съмнение.

Странно, но терминът „лошо поведение“ се използва почти само за децата – рядко зa възрастни, приятели, съпрузи. Колко често сте чували някой да казва: „Съпругът ми се държа непорядъчно вчера!“, „Поканих приятел на обяд и съм толкова ядосан за лошото му поведение“, „Членовете на моя екип се държаха лошо“ или „Нашите гости се държаха излючително лошо на партито снощи“? Явно само децата се държат лошо и неприлично – никой друг не се държи така.

Очевидно терминът „лошо поведение“ е от „родителския речник“ и е свързан с начина, по който родителите традиционно са гледали на своите наследници. Родителите казват, че децата се държат зле, когато действията им са в противоречие с това как родителите мислят, че децата им трябва да се държат. По-точно, лошото поведение е поведение, което води до някакви лоши последствия за родителя.

Неприлично поведение = Детето прави нещо, което е лошо за родителя

От друга страна, когато едно дете възприеме модел на поведение, който не води до лоши последствия за родителя, това дете се описва като „дете с добро поведение.“

„Тони се държа прилично в магазина“; „Ние се опитваме да научим децата си да се държат прилично“; „Дръж се прилично!“

Така ние имаме:

Добро поведение = Детето се държи по начин, който е приемлив за родителя.

Всяко поведение е опит за удовлетворяване на конкретна човешка потребност

Семейният живот би бил много по-спокоен и ненатоварващ за родителите и много по-приятен за децата, ако родителите възприемат следните два основни принципа относно детското поведение:

Принцип 1
Също като възрастните, и децата имат свои основни нужди, които са важни за тях и те постоянно се опитват да задоволят нуждите си, правейки нещо в тази посока.

Принцип 2
Децата не се държат зле. Техните действия са просто конкретния начин, който те са избрали, за да задоволят важни за тях нужди.

Тези принципи предполагат, че непрекъснатите действия на децата са опити за задоволяване на техните потребности.

Това, разбира се, не означава, че родителите ще харесват всички поведения на своите деца. Това не може да се очаква, тъй като децата понякога правят неща, които водят до неприемливи последствия за техните родители. Децата могат да бъдат шумни и разрушителни, да ви забавят, когато бързате за нещо важно и спешно, да ви досаждат, когато имате нужда от спокойствие, да ви създадат допълнителна работа, разхвърляйки дома ви, да прекъсват разговора ви и да счупят ценни вещи.

Мислете за подобен вид поведения по следния начин: това са усилия на децата да задоволят своите нужди. Ако в същото време техните действия ви пречат да се чувствате добре, това не означава, че децата се държат лошо. Просто тяхното конкретно поведение е неприемливо за вас и е в противоречие с вашите собствени нужди. Не мислете, че децата се опитват да направят нещо срещу вас. Те само се опитват да направят нещо за себе си. И това не ги прави лоши деца или деца с лошо поведение.

Бебето плаче, защото е гладно, студено му е или изпитва болка. Нещо не е наред, организмът му се нуждае от нещо. Плачът е поведение на бебето, с което то казва: „Имам нужда от помощ“. Такова поведение в действителност трябва да се разглежда като съвсем уместно („добро“), защото плачът помага на детето да помоли за помощта, която му е необходима. Когато гледаме на бебето като на същество, което прави нещо подходящо, за да посрещне своите нужди, ние трудно бихме нарекли това „лошо поведение“.

Ако родителите премахнат израза „лошо поведение“ от речника си и от мислите си, те рядко биха се чувствали обвиняващи и ядосани на своите деца. Следователно, те не биха се стремяли да санкционират и наказват поведението на децата.

Всички родители обаче се нуждаят от ефективни методи, с които да променят поведението на детето, когато то им пречи да задоволят важни свои нужди и им създава проблеми, но етикетирането на детето като непослушно не е един от тях.

Откъс от Работната тетрадка на ТУР курса. Copyright 2006, Gordon Training International

Четете още:

Какво означава да си успешен родител

Сравнение на родителските програми

За дати на предстоящи обучения за Трениране на успешни родители по системата на д-р Томас Гордън следете карето по-долу.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации