Дървените играчки на Pino, интервю с представителя за България Симеон Ралчев

Винаги е любопитно да се научи повече за историята и процеса на производство на една играчка, още повече, ако е дървена, качествена и предполага дълга и многообразна игра. На Вашето внимание днес представяме играчките Pinо, които вече може да откриете и в магазина на „Детето играе„.

Срещаме се със Симеон Ралчев, основател и управител на „Брайт Кепитъл“ ЕООД и представител на дървените играчки Pino за България.

Симеон  по образование е икономист. Има магистърска степен по Международни икономически отношения. Завършил е УННС, а преди това – Английската гимназия в София. Бизнесът започва през 2012 като малка семейна фирма. Оттогава е представител на Pino за България. С дървените играчки започнах някак спонтанно. Бях със семейството си в чужбина. Там ги видяхме и първата ми реакция бе, че това са страхотни играчки – смислени и с добро качество – на много разумни цени. После се свързах с фирмата Pino, допаднахме си и всичко си тръгна по реда.„, допълва той.

През миналата година разширяват портфолиото си с оригинален кинетичен пясък на Relevant Play, произведен в Швеция и със собствена марка класически стратегически игри Bright Toys, произведени изцяло в България.

Г-н Ралчев, каква е историята на компанията Pino? 

Марката Pino е регистрирана през 2009 в Сърбия и е собственост на компания Jamax M. Преди да започне с дървени играчки, фирмата има дългогодишен опит в търговията с бебешки стоки. Този опит безспорно им помага да разберат какви точно играчки са най-добри за малките деца и да ги разработят.

Pino „порастнаха“ бързо и играчките им присъстват на  пазара в над 10 европейски страни. От 2015 г. насам  редовно участват на изложението за играчки в Нюрнберг, Германия. Това е най-голямото и най-престижно такова изложение в Европа и едно от трите най-големи в света. Pino постоянно обновяват и оптимизират портфолиото си.

С какво се отличават техните играчки?

Pino се произвеждат от различни видове дървесина, бои на водна основа и лепила от естествени смоли. Философията на марката е да изградим доверие в родителите чрез удовлетвореност и безопасност на играчките.

Pino предлагат играчки за различни възрасти – от 12 месеца до 7 + години. Семейните игри са подходящи за малки и големи.

Играчките Pino са произведени в съответствие с европейския стандарт EN 71. Качеството се контролира по целия производствен процес. Независимо от това се правят изпитания и анализи по отношение на качеството и безопасността в независима лаборатория – IHTM, Белград.

Много от пъзелите на Pino съчетават две и повече игри в себе си, които са подходящи за различни възрасти на детето. По този начин децата могат да преоткриват една и съща играчка  докато растат.

Какъв е процесът по създаване на една играчка?

Процесът е дълъг и сложен – като на всеки друг продукт.

След като възникне идеята, тя трябва да се „ошлайфа“ малко. В смисъл какви точно умения и способности ще развива у детето тази играчка и да се помисли по какъв начин тези функции могат да се направят по-полезни и по-забавни за децата.

Например Pino имат пъзел „Часовник клоун“, който помага на децата да научат числата, а след време – и часовника. За да е по-весело – числата са част от контурен пъзел, а стрелките на часовника – ръце на клоун.

След това следва изработката на проект, техническа документация, художници, избор на картинки, изработка на прототипи, сертифициране, производство, опаковки и така нататък.
Процесът понякога отнема и години.

Какво е Вашето лично откритие за играчките на Рino? 

В процеса на работа с Pino и опознаването на пазара в страната, първо усетих, а вече съм и сигурен, че Pino са една прекрасна алтернатива на утвърдени западно-европейски марки. По качество и безопасност не им отстъпват, а цените на Pino са по-приемливи за България.

Какви са Вашите наблюдения – кои са играчките, които предизвикват вниманието на съвременните деца, често обградени с всякакви технологични чудатости?

Естествено, че всякакви по-технологични играчки предизвикват вниманието на съвременните деца. По-малките деца са „пленени“ от всякакви святкащи, мигащи, свирещи и самодвижещи се играчки. Проблемът е, че подобни играчки подготвят децата за ролята им на наблюдатели в живота. Те са „пасивна“ игра – детето седи на пода и гледа как влакчето с батерии се движи.

Дървените играчки са една прекрасна алтернатива на тази пасивната игра. Защо детето да не движи само дървеното влакче по релсите? От една страна, така ще се движи и ще развива моториката си, включително и фината. От друга страна – ще започне от малко да се учи да взима решения – в коя посока да бутам влакчето, на коя гара да спре. Уменията да взима наглед толкова прости самостоятелни решения ще му помогнат много в бъдеще да бъде самостоятелен човек. От гледна точка на родителите – да покажат на детето как се бута влакчето отнема почти толкова време колкото да включат влакчето, задвижвано с батерии.
При по-големите деца семейните и настолни игри на Pino са една прекрасна алтернатива на компютъра, таблета, телефона и телевизора.

Какви насоки ще дадете на родителите при избора на играчки?

Играчката не трябва да е просто предмет за доставяне на радост на децата и осигуряване на няколко часа или минути спокойствие, а трябва да е помощник при възпитаването и развитието на децата. Детето учи и опознава околния свят чрез игра. Играчката трябва да е „смислена“ – да развива у децата определени способности и умения, без, естествено, да ги лишава от елемента на забавлението.

Купувайте играчки, които карат децата да предприемат активни действия и по този начин да се учат и да придобиват нови умения, а не такива, които предполагат пасивно наблюдение от страна на децата!

Важно е родителите да купуват играчки, които са с доказано качество, безопасност и произход. Не купувайте играчки без етикет за производител и/или вносител. След като вносителят се крие, много вероятно е да има за какво да се крие. Качеството на играчката се определя не само от това, което виждате, а и от боите, обработката и сушенето на дървесината.

Ниската цена винаги е привлекателна, но и разочарованието на детето е огромно, ако играчката се счупи преди още да му е омръзнала.

Изпрати коментар

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Подобни публикации