Дъщеря ми бие по-малките деца. Притеснявам се, защото сме чужденци.

  • Здравейте! Имам дъщеря на 2 години и 4 месеца ходи на детска градина, но имаме проблем – бие по-малките деца(скубе ги,блъска ги, хапе ги). Опитваме се с баща ѝ да говорим и много обясняваме, че това не е хубаво и я питаме дали някой го прави така с нея, но тя казва,че не. Моля за съвет, защото живеем в чужбина и много се притеснявам, защото не гледат добре на нас като чужденци.
Госпожа О: Здравейте! Разбирам притесненията Ви – когато човек е в чужда среда и особено, ако усеща, че е под лупа и поведението му се преценява, да се стреми всичко да е наред и да не дава и най-малък повод за критика. Имайте предвид обаче, че поведението на детето Ви е нормално за тази възраст. Дъщеря Ви тепърва се учи да се утвърждава в новата си среда с други деца, да се справя с чувствата си и да усвоява социално приемливо поведение. Хубаво е, че се опитвате да ѝ обяснявате какво е редно и какво не, но при децата по-голямо значение има импулса – искам играчка, дърпам я; някой ми пречи, удрям го и т.н.

Подхождайте спокойно. Когато сте заедно и забележите подобно поведение, изведете я встрани от ситуацията и се опитайте да назовете чувството, което я е провокирало и заедно да потърсите решение: „Видях, че силно ти се прииска да играеш с тази играчка, но е редно да я поискаш вежливо: „Може ли да играя с твоята играчка?““ Промяната в поведението ѝ не е въпрос на една или две ситуации, трябва много търпение и  подкрепа от Ваша страна.

Съветвам Ви и да потърсите подкрепа от педагозите в детската градина. Попитайте ги как се държи детето там, как се справя с ежедневните предизвикателства, какви решения те самите прилагат, ако забележат неприемливо поведение. Споделете притесненията си и поискайте съвет от тях как да реагирате, за да съгласувате подходите си и да изградите партньорство.

И най-накрая – макар и чужденци, Вие вече сте част от обществото, в което сте избрали да живеете. Да, вероятно ще Ви се налага да се доказвате, но го направете със самочувствие и увереност. Това е важно послание и за дъщеря Ви.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации