Дъщеря ми на 2,6 години не иска баща ѝ да я взима от детската градина

  • Здравейте, госпожо О,

    Дъщеря ми е на 2,6г. и тръгна на ясла от две седмици, но много плаче – и сутрин, като я завеждам, и вечер, като я вземам. Иска само аз да я вземам, а не баща ѝ, въпреки че сме семейство.

    Моля, дайте ми съвет какво да правя в тази ситуация.

    Благодаря!

Госпожа О: Здравейте!

Когато детето за първи път посещава ясла или детска градина, то се сблъсква с много нови за него ситуации и е необходимо време, за да може постепенно да се адаптира към непознати възрастни, които установяват нов режим и правила, към цяла група непознати деца, сред които трябва да се отстоява. Спомнете си и Вие период, когато е трябвало, например, да смените училището или работата. Как се чувствахте с новите хора? Как се чувствахте с новите правила? Колко време Ви отне да се почувствате добре? Задавам Ви тези въпроси, защото детето Ви преминава през нещо подобно, но без Вашия опит и стратегии за справяне.

Затова и основният ми съвет е да говорите с учителите и заедно с тях да търсите начини как детето да се успокои и по-лесно да се адаптира. Не се притеснявайте сега, че иска само Вие да я вземате – така вероятно тя получава нужното усещане за сигурност, грижа, любов и е начин да се справи със стреса, който изпитва. Когато се почувства по-сигурна и уверена сред децата в яслата и изгради връзка с учителите си, вероятно ще промени и нагласата си кой да я взима.

Ако решите, може да я взимате двамата със съпруга Ви от време на време. Разходете се и се забавлявайте, преди да се приберете вкъщи, а после поиграйте и почетете заедно. Опитайте се и да назовавате чувствата ѝ, както и да ѝ създадете усещане, че е подкрепена в преживяванията ѝ. Насърчавайте я и да споделя и какво я притеснява и заедно търсете начини, с които да ѝ помогнете да се справя.

Сутрин, когато я изпращате може и таткото, Вие да и дадете по една целувка в дланта, която да е с нея и да я пази цял ден. Друг вариант е да ѝ дадете нещо в джобчето, което да ѝ напомня за Вас. Вечер като я взимате, когато се успокои от плача, попитайте я, какво ѝ е харесало. Може да нарисува и рисунка за учителките си. Това са идеи, които Вие може да надградите, защото най-добре познавате детето си. Целта им е да направят мост между Вас и детската градина и да създадете повече позитивни усещания.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации