Дъщеря ми след няколко дни тръгва в първи и клас и напоследък се държи много странно

  • Здравейте! Нуждая се от помощ! Дъщеря ми след няколко дни тръгва в първи и клас и напоследък се държи много странно. Не желае да остава сама. Не желае да създава нови приятелства, а преди това нямаше такъв проблем. Трудно се навива да отидем някъде извън къщи. И ред други странни неща. Моля да ни помогнете и да ни посъветвате как да постъпваме в такива ситуации?
Госпожа О: Здравейте!Наблюдаваното от Вас поведение може да се дължи на много причини. Очевидно детето преживява нещо – може поведението й да е провокирано от ситуация, случила се наскоро, която я е притеснила или от стрес от предстоящата промяна. Не зная във Вашия случай дали постъпването в първи клас е напълно нова ситуация – ново място, с нови деца или позната ситуация или детето е било там в предучилищен клас и знае какво предстои. Ако е нова ситуация, детето може силно да се тревожи от това какво предстои.

Моят съвет е да покажете грижа и разбиране. Не я карайте да прави неща, които не иска или не я карат да се чувства добре. Опитайте се да я разговорите, за да разберете какво я притеснява. Ако имате предположение, попитайте я- примерно:“Притесняваш се от това, че не познаваш никой ли?„. Споделете какво наблюдавате и какво Ви притеснява, разбиращо, подкрепящо и любящо. Примерно: „Виждам, че си тъжна напоследък и не ти се излиза много. Ще ми разкажеш ли какво се случва?“. За целта може да използвате и някоя от нейните кукли. Куклата например може да каже: „Аз след няколко дни ще ходя на училище. Малко ме е страх. Ти била ли си вече на училище?“ и така да се опитате да разговорите детето. Може да попитате детето и дали иска да ѝ разкажете за Вашия първи учебен ден, как сте се чувствали тогава, какво се случило. Не бързайте да давате решение, по-важното е да покажете подкрепа и да извадите това, което я притеснява наяве. Тогава може да ѝ помогнете да намери решение.

Ако прецените, че няма промяна в поведението на детето и реакциите ѝ силно Ви притесняват, може да се обърнете за съвет и към детски психолог, за да получите професионална подкрепа и да помогнете на детето по-лесно да се адаптира или реши проблема, който я тревожи.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации