Дъщеря ми удря децата в детската градина

  • Здравейте, Моята дъщеря е на 4 години и посещава детска градина. Напоследък госпожите ми се оплакват, че удря другите деца и се намесва грубо в игрите им. Досега това не се е случвало, не го прави и пред мен и не знам защо изведнъж е решила да им привлече вниманието по този начин. Вкъщи постоянно ѝ се обяснява как трябва да се държи в градината и тя винаги обещава, докато на другия ден ситуацията не се повтори. Моля да ми дадете съвет как да ѝ обясня, че в игрите с децата трябва да е внимателна.
 

Госпожа О: Виждам във въпроса Ви, че това досега не се е случвало. Затова на първо време, бих Ви насочила да потърсите какво се е променило, за да започне да се случва. Какво става в детската градина, във взаимоотношенията с другите деца, за да се провокира такова поведение у детето? Разговаряйте с учителите и попитайте какви са техните наблюдения. Кога/в какви ситуации момиченцето Ви започва да удря децата? Има ли ситуации, в които тя е уплашена, фрустрирана, объркана, изолирана и т.н. Също така ги потитайте какво те правят, за да учат децата на споделяне, грижа едно към друго, а също и умения за справяне с конфликти. Важно е да си партнирате, за да може да приложите единен подход към детето и да му помогнете от една страна да се чувства сигурно и комфортно в детската градина, а от друга да се научи да търси и други решения на конфликтите, в които и се налага да влиза.

Разговаряйте и с детето. Преди да я увещавате да не удря, подкрепящо и пълна със съчувствие и разбиране, се опитайте да разберете как тя вижда ситуациите, в които изпада. Какво изпитва? Какво я притеснява? Дори да има различна версия от тази на учителките, не я „засичайте“ в противоречие. Не е това целта. Целта е да Ви има доверие и да може открито да сподели. Едва, когато знаете причината за по-агресивното ѝ поведение, тогава може заедно да търсите и други възможни решения. Стимулирайте детето само да обмисли ситуацията и да предложи и други варианти.

По-подробно  за това как да слушате детето и как да търсите решения може да прочетете във  Внукът ми се бие в детската градина. Вярвам, че ще Ви е полезна и статията Как да научим детето да управлява емоциите си.

Успех!

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации