Дeтската стая – основни правила на дизайна

Как да подредим и организираме детската стая, така че детето да се чувства уютно и комфортно? Какви цветове и мебели да подберем за децата според възрастта им? Как дизайнът на стаята може да стимулира играта?

На тези въпроси в три поредни седмици ще отговори интериорният дизайнер Наталия Богоева. Тя е завършила магистратура по „Интериор и дизайн на мебели“ в ЛТУ. През 2006 година създава интериорно студио „Инн Спейс“.

Когато очаквате бебе, има доста неща, за които да помислите предварително и едно от най-важните е детската стая. Това не е лесна задача, особено когато на пазара има голямо разнообразие от мебели и аксесоари, а от различни източници получавате противоречива информация. Затова, за тези, които държат да вложат цялата си любов и сами да изпипат всеки детайл ще синтезирам няколко основни насоки и професионални съвети за изграждане на хармонична, естетически издържана и стимулираща детето среда през различните етапи от неговото развитие.

За успешен резултат при изграждане на интериора на детската стая има 4 основни неща:

СВЕТЛИНА – както естествена, така и изкуствена.
В стаята трябва да прониква възможно най-голямо количество дневна светлина, но и да има варианти за нейното контролиране според случая. Най-подходящи са завесите – тънки и плътни, тъй като са лесни за поддръжка, а и са голямо забавление за дърпане, след като детето навърши след 6 месеца. Най-добре е материята да бъде синтетична, за да не се налага гладене. Много добър вариант са плътните завеси тип „blackout”, които възпрепятстват светлината на 100%. Така бихте могли да удължите сутрешния сън на вашето бебе, особено ако стаята е с изложение изток.

Важно е и изкуственото осветление. Опитайте се да поставите различни светлинни източници, както централни -пендел, плафониера, спотове, така и локални- лампион, нощна лампа, аплици, декоративни лампи. Това позволява различни комбинации от светлина. Много подходящи са и осветителни тела с димер (потенциометър).

paperhedge_2снимка:paperhedge.com

ЦВЯТ
Всеизвестен е фактът, че ярките цветове стимулират децата, но тук трябва да сте особено внимателни. За положителен ефект те трябва да се явяват като цветни петна, акценти. Безразборното „шарене” на стени, мебели, текстили води до негативен ефект върху възприятията, усещане за хаос и разсейва вниманието в много посоки.

Използвайте пастелни , сложни цветове, нюанси на един и същи цвят.

giesendesignснимка: giesendesign.com

Когато стените, подовите настилки, завесите са в хомогенна гама, те биват отличен фон за различните играчки, цветни и занимателни декорации. Може да акцентирате с килим в ярък цвят, няколко възглавници, цветно пано или декоративен стикер.

Ако изберете в стаята да присъства някакъв мотив, например гора, животинки, влакчета и др., нека той е водеща тема на цялата стая. Не смесвайте различни мотиви! В този смисъл, ако стаята ще се ползва от 2 или повече деца, заложете само на спално бельо с любимите герои.

realhousedesign_1снимка:realhousedesign.com

ФОРМА

Формите също са от голямо значение за изграждане на естетическо чувство.

Опростените линии влияят позитивно, успокояват пространството и са гаранция за хармонична среда.
Не използвайте сложни геометрични форми и комбинации от такива. Многобройните детайли натоварват и въздействат негативно на подсъзнателно ниво, което в началото е основно за възприемане на околния свят.

Понятието „по-разчупено” няма никакво място в качествения интериор.

paperhedge_3снимка:paperhedge.com

МАТЕРИЯ

Важно е да кажем – не винаги 100% естествените текстили или настилки са най-доброто. Както вече споменахме, синтетичните материи са подходящи за завеси. Килимът може да бъде памучен или бамбуков. Вълната може да предизвика алергии.

За подовата настилка заложете на ламинат, винил, полиран бетон. Така имате висока износоустойчивост, устойчивост на удар и лесна подръжка.

В стаята трябва да присъстват различни по текстура материи, защото така детето Ви ще развива своето осезание, откривайки разлики при допир.

Ако имате въпроси или чуденки относно решенията, които да изберете за стаята или пространството на Вашите деца, пишете ми и с радост ще Ви отговоря.

По темата четете още:
Детската стая- първи впечатления от света
Детската стая- място за игри и творчество

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации