Еко Коледа за еко деца

Еко Коледа за еко деца

В събота бяхме на гости на прекрасното предаване на вълшебната Евелина Павлова по радио FM+ „Евелина в страната на чудесата“. Поговорихме си за детските игри и още куп други неща, а най-хубавото е, че си тръгнахме от интервюто вдъхновени да помислим върху един въпрос: „Може ли Коледата да е еко?“ и „Как може да научим децата да мислят еко?“.

И двата въпроса не са леки, но предоставят огромно поле за творчество и затова искаме да споделим някои хрумки с Вас.

Всички знаем колко е важно е да мислим за природата с грижа и любов. Има една мъдра индианска поговорка: „Ние не сме наследили земята от предците си, а сме я взели назаем от децата си.“ Нашите действия с околната среда в реалността са нашият подарък към децата ни в бъдеще. Това, което причиняваме днес, това което спасяваме днес, е това, с което те ще живеят утре.

Ние от „Детето играе“ вярваме, че еко мисленето е стил на живот. Ако го има във всекидневието ни, във всички наши начинания, то естествено ще се предаде и на децата. Децата имат много играчки с батерии и ще е чудесно от рано да ги научим как да изхвърлят батериите. Децата обичат да играят с вода, но може да ги научим да я пестят, като не я леят ненужно. Децата са любопитни и рядко устояват на привлекателни играчки, но можем да ги научим как някои неща могат да направят сами от рециклирани материали, вместо да трупат ненужна пластмаса у дома. Децата обичат да рисуват и майсторят неща от хартия, но можем да ги научим и да събират употребената хартия, за да се използва за други цели или да се предаде за рециклиране. Всяко семейство може да преразгледа начина си на живот и да открие как да въведе еко мислене в ежедневието си.

Но какво специално можем да направим на Коледа?

Коледното дръвче

Едно от най-вълнуващите преживявания за децата е украсяването на Коледното дръвче. Но защо това да е само в рамките на празниците? Ако си вземете живо дръвче, може да го отглеждате години наред и да научите детето да полага грижи за него. В нашето семейство отглеждаме елха в саксия вече 5 години и то без особени усилия. Вълнението е да го виждате как израства заедно с детето Ви, как се променя от година на година. Това Ваше дръвче ще е пазител на много, много прекрасни празнични спомени.

Важно е само да знаете, че през зимата дръвчето може да издържи вътре около 2 седмици и е добре да го държите далеч от силни източници на топлина.

Украсата на Коледното дръвче

Чудесен начин да научите детето да цени природата е като го включите в изработването на уникална украса за коледното дръвче. От всичко може да се направят играчки – коркови тапи,  стари вестници, глина, пластилин, филц.

От клончета, намерени по време на разходка навън, може да се изрежат медальончета, които децата да оцветят и да закачат на елхата. Съберете шишарки и ги оцветете в най-различни цветове. От тях става истински ефектна украса, при това съвсем, съвсем близка до дръвчето.

Представете си гирлянд нанизан от шипки или сушени плодове, които след празника може да се превърнат в чаша ароматен чай. Представете си топки за елха, направени от прозрачни торбички, пълни с орехи, жълъди, памук. Или пък да изпечете гевречета или коледни сладки във формата на джуджета, топки и звездички и да ги закачите на елхата.

Подаръците

Лесно е да минем през магазина и да изберем пластмасов подарък, но може да подходим и различно. За нас, например, беше интересно да открием, че се произвеждат соларни играчки, които по забавен начин учат децата за силата на алтернативната енергия. Предизвикателно е, но наистина може да положим усилия да открием подаръци, които са от материали, които щадят природата. Такива подаръци е по-вероятно да останат във времето като спомен от детството. Избирайте подаръци, които развиват творчеството на децата, дават им възможност да играят по много и различни начини, да влизат в различни сюжети.

А защо не си направите подаръците и сами. Бяхме силно вдъхновени от идеите на „Местенцето“ за това как да предадем магията на празника, без затрупваме децата с излишни вещи. Всичко е във Вашето въображение и желание да направите празничното преживяване различно.

Когато правихме проучването за тази тема, открихме факт, върху който също си струва да се замислим. Оказва се, че в САЩ половината от използваната хартия отива за опаковане на стоки. Дори да не сме повлечени от такава покупателна мания и тук можем да научим децата на творчески подход. Направете си сами опаковъчна хартия от стари списания, вестници или друга хартия, която сте събирали през годината. Направете я като колаж, дорисувайте с красиви цветни орнаменти и ще сте направили още една крачка към грижата за природата.

Преживяванията

Разопаковането на подаръците е чуден и многоочакван момент за децата, но Коледата може да има и други измерения. За детето ще е също толкова вълнуващо да занесе храна на птиците в парка, например, а за по-големите след празника ще е полезно да се включат в акции по засаждане на дървета или други инициативи, насочени към грижи за хората и природата.

„Детето играе“ очаква Вашите идеи и предложения как да направим Коледата еко! Ще публикуваме всички Ваши материали.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации