Еко мислене от най-ранна възраст

Еко мислене от най-ранна възраст

Екологичното семейство създава ценности, свързани с опазване на природата и нейните ресурси. Няма единна формула, нито точно предписание какво трябва да се прави. Всяко семейство може да намери своя екологичен ритъм и да мотивира и децата да го следват.

Началото може да се постави с активно общуване с природата- разходки и игри на открито, изследователски мисии в наблюдение на животни и растения, засяване на семена, отглеждане на собствена малка градинка от цветя или други растения, изработване на хранилки и т.н. Това е най-естественият и добър начин децата да забележат взаивозависимостта в природата, да придобият усет и отговорност към нея, да се научат да я пазят и уважават.

Можем да разширим екологичния мироглед на децата си и като ги научим в ежедневния бит да пестят ресурси, да търсят решения за многократна употреба и да рециклират.

И на най-малките може да обърнете внимание да пестят водата като спират кранчето, докато си мият зъбите.  Поговорете с по-големите деца употребата на какво още може да се намали? Така може да преосмислите употребата на хартия, електричество и т.н. Ценно е да мислите за творчески решения заедно с децата си, още повече, че повечето екологични решения имат и икономически ефект, от който може да се възползва цялото семейство.

Свикнали сме с удобните найонови торбички, но също толкова удобно е за пазар да се използват ефектни и красиви платнени торби. Може да ги ушиете заедно с децата си, а по-малките може да участват като ги оцветят с оригинална рисунка с текстилна боя. Когато използваме материали за многократка употреба спестяваме тонове отпадъци, които задръстват природата. Отново обсъдете с децата си какви други възможности виждат в ежедневието на семейството за въвеждане на повече такива материали.

Научете децата си, че непотребните вещи не просто се изхвърлят всичко в кофата, а може да се сортират според вида си и да се рециклират. Смисълът на рециклирането е и в това, че не е необходимо всичко да се купува, нито пък ненужното да се изхвърля. Насърчете децата да търсят нови решения за на пръв поглед непотребни вещи. Дреха, която е умаляла, например, може да послужи за ушиването на нов тоалет за куклата или пък да се подари на някой, който има нужда. Може да насърчите по-големите да организират благотворителни акции или, както съветват и нашите приятели от „Местенцето“, да се опитат  да продадат ненужните вещи, като по този начин ще стимулирате предприемаческия им дух. От стари вестници и списания може да се направят чудесни арт-проекти: статутии, интересни картини, кули, мостове и т.н.

Стимулирайте децата да дават идеи и да допринасят за развитие на екологичното и творческо мислене във Вашия дом.

Изпрати коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Подобни публикации